Vappu Kallio
vappu.kallio@almamedia.fi
Jalkapallopeleissä käytetty jääkiekkomaali kaatui 7-vuotiaan pattijokisen Teemu Viirelän päälle viime sunnuntaina nappulaliigan päätöstapahtumassa.
Pojan 10-vuotias veli Jere huusi isän paikalle avuksi ja suojasi vuotavaa haavaa heidän isänsä ajaessa sairaalaan. Pojan kasvoihin tikattiin silmän ympärille yli 10 tikkiä. Lisäksi hänellä on paha aivotärähdys. Näön säilyminen tarkistetaan vielä myöhemmin.
Nyt Teemun täytyy olla levossa, eikä hän voi käydä koulua 2 viikkoon. Lääkäri on kieltänyt jalkapallon kuukauden ajaksi.
Pojan äiti, Johanna Viirelä, ei ollut paikalla, kun tapaus sattui, mutta hän on pettynyt siihen, miten tilanne hoidettiin.
–Kyllä minua ärsyttää, ettei kukaan ei tullut auttamaan. Kukaan ei tullut edes kysymään miten kävi, hän kertoo.
Hän ihmettelee, kuinka jalkapallopeleissä käytetään näin vaarallisia maaleja.
–Vuonna 2014 yksi poika on kuollut jäätyään jääkiekkomaalin alle, hän kertoo.
Hän on yllättynyt myös siitä, että jalkapallolisenssin maksaminen korvaa ainoastaan lääkekulut, ei kosmeettisia haittoja.
–Arvethan tästä tulee.
Tapaturma sattui Johanna Viirelän mukaan, kun FC Raahen 07-peli oli menossa ja Teemu ja muut pojat potkivat kentällä muuten palloa. Tarkkaa tietoa tapahtumista ei ole.
–Joku pojista on ottanut maalista kiinni ja joku kolmas potkaissut pallon, ja kun Teemu meni pallon perään, maali kaatui päälle, kertoo äiti.
Jääkiekkomaaleja on käytetty nappulaliigapeleissä Johanna Viirelän mukaan heti kauden alusta, toukokuusta lähtien.
Hän toivoo, että jääkiekkomaaleja ei käytettäisi enää lainkaan jalkapallossa, koska ne ovat vaarallisia.
FC Raahen puheenjohtaja Janne Pajala kertoo, että tapaturmasta otetaan opiksi eikä jääkiekkomaaleja käytetä enää peleissä.
–Ensi kesän peleihin hankitaan erilaiset maalit, hän lupaa.
Hänen mukaansa maalien vaarallisuus ei ole ollut tiedossa eikä sekään, että niiden käyttö olisi kielletty.
Vastuukysymyksiin hän ei ota kantaa.
Ulkokenttien maaleja säilytetään tekojääradan läheisyydessä kesäaikana. Periaatteessa onnettomuus olisi voinut sattua sielläkin muulloinkin kuin nappulaliigaturnauksen aikaan.
Jääkiekkomaalit on nyt onnettomuuden jälkeen lukittu ketjuilla isoksi nipuksi, jotta kukaan ei kuljettaisi niitä tekonurmelle.
–Maaleja on siirretty kaupungin ja seurojen toimesta pois kentältä, mutta ne on aina tuotu käyttäjien toimesta sinne takaisin, kertoo Raahen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Aki Huhtala.
Hänestä jatkuvaa valvontaa maalien siirrosta ei ole voitu mitenkään hoitaa, koska alueelle pääsee vapaasti.
–Jääkiekkomaalit eivät sovellu jalkapallokäyttöön tai tekonurmelle, koska niitä ei ole suunniteltu käytettäväksi pehmeillä pinnoilla ja ne ovat huomattavan raskaat verrattuina jalkapallomaaleihin.
Tekonurmella on Huhtalan mukaan käytössä vakituisesti 6 maalia, joista 4 junioreiden ja 2 aikuisten maalia.
–Nämä maalit ovat turvallisia ja standardien mukaisia. FC Raahe on ainakin käyttänyt myös omia mukana kuljetettavia maaleja, jotka ovat harjoituskäyttöön tarkoitettuja ja siihen käyttöön turvallisia. Muita maaleja kentällä ei saisi olla.
Juttua korjattu 4.9. klo 12 kohdasta, jossa kerrotaan veljen apuun tulosta. Veli ei nostanut maalia vaan isä.
Etusivulla juuri nyt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt