Toni Länkinen
toni.lankinen@almamedia.fi
Kalastuksen valvontaa lisätään syksyn aikana muun muassa Siikajoella. Siikajoen osakaskunnan sihteeri Matti Toppila ja hoitokunnan jäsen Heikki Eskola kertovat kalastajien tiedostavan, missä ja mitä saa kalastaa, mutta siitä huolimatta valvontaa on tehostettava.
–Kalastus on ollut täällä hyvin hallinnassa, siitä kiitos pyytäjille. Tällä hetkellä ely-keskus kuitenkin painostaa osakaskuntaa valvomaan. Sieltä tämä on lähtenyt liikkeelle, Eskola mainitsee.
Kalastuslain mukaan kalastuksen valvontaa suorittavat kalastuksenvalvojat, poliisi, kalastusviranomaiset, rajavartiolaitos ja Metsähallituksen erävalvojat ja tulli.
Kalastuksenvalvojaksi hyväksytään se, joka suorittanut hyväksytysti kalastuksenvalvojan kokeen, on oikeustoimikelpoinen ja tunnetaan rehelliseksi ja luotettavaksi ja sopii henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään.
Siikajoella valvontaa suorittaa Siikajoen osakaskunta sekä Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto.
Liiton toiminnanjohtaja Tapio Kangas kertoo, että normaalisti valvontaa on eniten lämpiminä kesäkuukausina, jolloin kalastetaan paljon.
–Sitten ovat nämä erityiskohteet ja -ajat, kuten vaikka Siikajoella nahkiaisen pyynti ja siikasesonki, joka alkaa lokakuulla. Kalastajat tietävät milloin missäkin kala on liikkeellä, joten näin syksyllä sesongin kuumetessa lisätään valvontaa, Kangas mainitsee.
Siikajoen osakaskunnan päätäntävalta pieneni, kun kalastuslaki muuttui viime vuoden alussa.
–Suurin muutos oli se, että ely-keskukselle tuli enemmän päätäntävaltaa. Ne voivat antaa kalastusluvan kenelle vain. Ennen osakaskunta päätti niistä asioista, Eskola ja Toppila arvioivat.
Uusi laki toi paljon muitakin muutoksia, kuten sen, että kalanpyydykset pitää kalastusasetuksen mukaan merkitä lipuilla, jotta vesillä liikkujat voivat havaita pyydyksiä.
Samoin pyydyksissä pitää olla omistajan yhteystiedot. Jos ei ole, katsotaan se automaattisesti salakalastukseksi.
Valvoja myös opastaa kalastajia ja voi vain huomauttaa ennen sanktiointia. Se on toiminnan yksi vaikutin.
–Kyllä ihmiset varmaankin muistavat sen ihan hyvin. Mutta toisaalta ne, jotka ovat valveutuneita, ovat valveutuneita. Sitten on se muu porukka. Valvonnan tehostaminen antaa käsitystä siihen, miten paljon luvatonta kalastusta on.
–Muualta olen kuullut, että pahimmillaan siellä käydään kissa ja hiiri -leikkiä. Suurin osa kalastajista kuitenkin ottaa selvää omista oikeuksistaan, ja he haluavat ostaa luvan, Kangas kertoo.
Etusivulla juuri nyt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt