Siikajoen kunnan virastotalo Ruukissa on tullut käyttöikänsä päähän. Nyt kunnassa on syytä pohtia, korjataanko vanha vai rakennetaanko uusi.
Maarit Kesti
maarit.kesti@raahenseutu.fi
1979 valmistuneen Siikajoen kunnanviraston sisäilma on aiheuttanut epäilyksiä jo pidemmän aikaa. Rakennuksessa on tehty vuosien 2006, 2008 ja 2010 aikana peräti 17 sisäilmatutkimusta henkilöstön kokemien epäilysten vuoksi. Vuosien varrella korjaavina toimenpiteinä on tehty muun muassa siivousta ja IV-kanavien nuohous. Myös ilmanvaihtokonetta on pidetty päällä vuorokauden ympäri.
Ongelmista ei kuitenkaan olla päästy eroon. Osa henkilökunnasta on toimenpiteiden jälkeenkin kokenut, että sisäilmassa on edelleen jotain pielessä.
Viime keväänä Siikajoella päätettiin tarttua järeämpiin aseisiin ja kunnan sisäilmatyöryhmä tilasi tutkimuksen, jossa selvitettiin rakennuksen rakenteiden kuntoa. Raportti valmistui syyskuussa. Tulokset ovat selkeät: Siikajoen kunnan virastotalossa on kosteus- ja mikrobivaurioita useissa eri rakenteissa.
–Tulos ei ole millään tavalla yllätys. Tämä rakennus on jo lähes 40 vuotta vanha, joten se alkaa olla sen ikäinen, että peruskorjaus pitää tehdä, kiinteistöpäällikkö Juho Kauppila sanoo.
Inspectan tekemän selvityksen mukaan eniten kosteus- ja mikrobivaurioista on kärsinyt rakennuksen kellarikerros, jossa ulkopuolinen kosteusrasitus on aiheuttanut mikrobivaurioita maanvastaisiin rakenneosiin. Kellarikerroksesta otetuista mikrobinäytteistä pääosa oli tuloksiltaan poikkeavia. Ensimmäisen kerroksen näytteistä puolet olivat poikkeavia.
Kauppila ei kuitenkaan halua lietsoa paniikkia. Hänen mukaansa ei voida vielä puhua homerakennuksesta.
–Täältä on löytynyt mikrobivaurioita, mutta tämä raporttihan ei ota kantaa siihen, miten ne vaikuttavat sisäilmaan. Siitä tulisi tehdä oma selvityksensä. Sisäilmaselvityksetkään eivät ole aina ihan yksinkertaisia, sillä jos jossain tutkitaan sisäilmaa 15 minuuttia, niin tulos vastaa juuri sitä 15 minuutin aikaa, jolloin tutkimusta on tehty. Siihen 15 minuuttiin taas vaikuttaa moni asia, kuten se, onko paikalla ollut ihmisiä.
Sisäilmaselvityksen lisäksi Kauppila haluaa kuulla asioihin perehtyneen asiantuntijan kannan siihen, minkälaista haittaa rakennuksesta löytyneet ongelmat voivat työntekijöille aiheuttaa tai aiheuttavatko laisinkaan. Vasta sen jälkeen pohditaan, kuinka kiireellisiin toimenpiteisiin on ryhdyttävä. Kauppilan mukaan on selvää, että korjauksen hankesuunnitelma pitää käynnistää.
–Siinä meidän tulee selvittää, peruskorjataanko rakennus vai pitääkö tehdä kokonaan uusi. On syytä myös miettiä, onko meillä muita sellaisia tiloja, joihin voisimme muuttaa, kiinteistöpäällikkö sanoo.
Siiikajoella on painittu sisäilmaongelmien kanssa aiemminkin. Esimerkiksi Ruukin yläkoulu ja lukio jouduttiin pistämään käyttökieltoon homeongelman vuoksi vuonna 2013. Nykyään tilalla on jo uusi komea koulukeskus, jossa käyvät myös alakoululaiset. Ruukin vanha alakoulu joutuu vasaran alle lähiaikoina.
–On hyvä, että saimme täysin uuden koulukeskuksen, emmekä peruskorjanneet vanhaa. Eiväthän ne peruskorjaukset aina onnistu.
Koulurakennuksiin ja virastotaloon korjaustarpeet eivät välttämättä lakkaa. Kauppila kertoo, että Siikajoen kunta omistaa useita kiinteistöjä, joiden käyttöikä alkaa tulla vastaan. Vanhimmat rakennukset on tehty 50-luvulla ja käytössä on yksi sitäkin vanhempi rakennus.
–Muualta ei ole kuulunut niin huolestunutta viestiä kuin nyt kunnanvirastolta, mutta selvää on, että korjauksia tullaan esittämään tulevina vuosina.
Inspectan asiantuntija tulee esittelemään raporttia Siikajoen kunnan henkilökunnalle parin viikon päästä. Kauppila toivoo, että tilaisuudessa käytäisiin keskustelua muun muassa niistä huolenaiheista, mitä raportista esille nousee.
Etusivulla juuri nyt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt