16 keikkaa viidessä päivässä - katso video Honganpalon koululta

Jauza-yhtye kiertää koko viikon Raahen kouluja.

Vesa Joensuu
16 keikkaa viidessä päivässä - katso video Honganpalon koululta

Jauza kiertää tällä hetkellä neljän hengen kokoonpanolla raahelaiskouluja. Tiistaina he olivat muun muassa Honganpalossa.

Toni Länkinen

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva musiikkipoppoo kiertää talvisin suomalaisia kouluja ja tarjoilee lapsille makupaloja suomalaisesta musiikkihistoriasta.

Jauza-niminen yhtye tuntee useita eri musiikin tyylilajeja, mutta tällä viikolla he soittavat kotimaista rock-musiikkia.

Samalla nelikko myös kertoo taustoja rock-kappaleita ja tuo sitä kautta lapsille tietoisuutta kyseisen genren historiasta.

–Rock ei ole tällä hetkellä niin muodikasta musiikkia, bassoa ja koskettimia soittava Oskari Halsti perustelee yhtyeen rock-valistusta.

Miehillä on muitakin bändejä kuin Jauza. Esimerkiksi Halsti soittaa muun muassa SMG:ssä, eli Scandinavian Music Groupissa. Lisäksi Jauzan porukkaa löytyy myös muun muassa Kalevauvasta, Wedding Crashersista sekä Ellinooran ja Jannika B:n taustalta.

Nämä ammattimuusikot viettävät tämän viikon Raahessa. Maanantain ja perjantain väliin mahtuu 16 keikkaa. Kohtalainen tahti siis.

Mutta kaikki näyttää tapahtuvan nelikolta nopeasti. Musiikkikamat on roudattu ja soundcheck suoritettu 20 minuutissa. Sen jälkeen miehet lusikoivat jauhelihakeiton viidessä minuutissa.

–Ei ole niin kiirettä, etteikö Jauza ehtisi syömään, basisti Esa Pottonen naureskelee.

 

Honganpalon koulun liikuntasali tuli miltei täyteen, kun oppilaat pääsivät tiistaina Jauzan keikalle.

Kuudesluokkalaiset Liina Erkkilä ja Loviisa Kortessalo harrastavat itsekin musisointia, joten he osasivat arvostaa suuresti aikuisten muusikoiden vierailua.

–Kiva kun on vaihtelua arkeen, huilua soittava Liina kertoo.

Loviisan soitin on klarinetti. Tytöt eivät myönnä kuuntelevansa hirvittävän paljoa kotimaista rock-musiikkia.

–Suomirokkia-niminen kappale on tuttu, Liina ja Loviisa viittaavat Aknestik-yhtyeen hittibiisiin.

Vesa Joensuu
Honganpalon koululaiset pääsivät rokkaamaan.

Honganpalon koululaiset pääsivät rokkaamaan.

KoulunjohtajaAnne-Maria Tokola oli myös tyytyväinen siihen, että koululla käy vierailevia tähtiä.

Hän kertoo, ettei lapsille kerrottu tästä konsertista vielä aivan lukuvuoden alussa. Syynä siihen oli, että odottavan aika ei olisi niin pitkä.

–Lapset ovat kyllä odottaneet tätä kovasti, Tokola vahvistaa.

Tämän viikon konsertit ovat osa Konserttikeskuksen Konsertti joka kouluun -kiertuetta. Vastaavat kiertueet ovat pysähtyneet täällä muinakin vuosina.

–Täällä on ollut aiemmin muun muassa lasten- ja kansanmusiikkia sekä klassista, Tokola valottaa.

Vesa Joensuu
Jauza kasaa ja kerää soittokamansa varsin sukkelaan. Harjoitus tekee siinäkin asiassa mestarin.

Jauza kasaa ja kerää soittokamansa varsin sukkelaan. Harjoitus tekee siinäkin asiassa mestarin.

Jauzan matka jatkui Honganpalosta kiireisesti kohti Olkijoen koulua. Miehet myöntävät, että itse soittaminen ei ole rankkaa näin tiiviissä tahdissa, mutta tavaroiden kasaaminen ja kokoaminen on varsin työlästä.

Ensi viikolla Jauza ei keikkaile, mutta syksyn ja talven aikana keikkakaupunkeja kyllä riittää.

–Etelässä saatamme tehdä ihan yhden päivän pistokeikkoja.

Jauzan valikoimista löytyy vanhaa ja uutta suomirockia. Kun kysyy lasten suurinta suosikkia, tulee basistin suusta yllättävä vastaus.

–Monesti Sata salamaa on suosituin kappale, Halsti kertoo.

Syy tähän voi löytyä Vain elämää -ohjelmasta, jossa Antti Tuisku teki siitä oman versionsa. Kyseinen ohjelma on tuonut myös muita vanhoja kappaleita ja artisteja lasten tietoisuuteen.

Vai tietäisivätkö ala-asteikäiset esimerkiksi Hectoria ilman Vain elämää -ohjelmaa?

–Mutta vaikka J. Karjalainen ei ole ollut Vain elämää -ohjelmassa, tuntuvat raahelaiset lapset tunnistavan hänet paremmin kuin muualla, Pottonen ihmettelee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: