16-vuotias pianovirtuoosi Anton Mejias päättää Brahe Classican

16-vuotias pianovirtuoosi Anton Mejias päättää Brahe Classican

Vasta 16-vuotias Anton Mejias on hämmästyttänyt kuulijoitaan muun muassa eri kilpailuissa.

Sari Jaatinen

Huippulahjakas Anton Mejias saa kunnian päättää Brahe Classican konserttisarjan.

5-vuotiaana pianonsoiton aloittanut Anton on selkeä tulevaisuuden pianisti, joka tulee aikanaan lukeutumaan Suomen pianistien kärkikaartiin.

–Seurasin televisiosta hänen konsertointiaan Århusin kansainvälisessä pianokilpailussa. Hänen soittonsa oli käsittämättömän taitavaa. 16-vuotias soitti niin kypsästi ja huipputekniikalla, luonnehtii Brahe Classican taiteellinen johtaja Tiina-Leena Hämäläinen.

Raahen-konsertissa hän soittaa Bachia, Brahmsia, Ravelia ja Lisztiä. Hämäläinen uskaltaa luvata yleisön yllättyvän nuoren soittajan taidoista.

Mejias siirtyi vuonna 2010 hän siirtyi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen Teppo Koiviston luokalle. Nykyisin hän opiskelee myös Niklas Pokin luokalla.

Mejias on hyväksytty myös Pietarin Rimski-Korsakov-konservatorioon.

Ensimmäisen soolokonserttinsa hän piti vuonna 2009 esittäen muun muassa säveltämänsä noin 40 minuutin kestoisen 12 preludin sarjan. Mejias on pitänyt useita resitaaleja ja esiintynyt lukuisissa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tilaisuuksissa ja musiikkijuhlilla. Hän on osallistunut mestarikursseille opettajinaan muun muassa Zhe Tang, Claudio Martinez-Mehner, Vladislav Bronevetzky ja Janne Mertanen.

Jo vuonna 2007 nuoren muusikon repertuaari koostui monipuolisesta pianomusiikista, kuten Bachin inventioista, Haydnin ja Mozartin sonaateista sekä Debussyn, Chopinin ja Schubertin sävellyksistä.

Glenn Gouldin esimerkin innoittamana hän opetteli Das Wohltempierte Klavierin ennen kymmentä ikävuottaan. Rinnakkain pianonsoiton kanssa on kulkenut innostus myös säveltämiseen.

Mejias sai vuonna 2016 ensimmäisen palkinnon Suomen Steinway Piano Festivaalissa omassa 15–17-vuotiaiden kategoriassaan ja edusti Suomea ensimmäisen kerran kansainvälisessä Steinway Piano Festivaalissa Hampurissa. Kesällä 2016 hän osallistui myös Ettlingenin kansainväliseen pianokilpailuun.

Tänä vuonna hän oli osanottaja Århusin kansainvälisessä pianokilpailussa kategoriassaan sekä nuorin välierään päässyt kilpailija.

Mejias hämmästytti yleisöä tänä vuonna Tampereen pianokilpailussa saaden sieltä toisen palkinnon ja ollen nuorin osanottaja sekä välierässä että finaalissa.

Hän soitti finaalissa Tampereen Filharmonian säestyksellä Rahmaninovin kolmannen pianokonserton. Mejias lienee nuorin suomalainen koskaan, joka on esittänyt orkesterin kanssa kyseisen teoksen.

Aamulehden toimittaja Harri Hautala suitsutti Meijasia megalomaaniseksi lahjakuudeksi.

"Mejias järisytti Tampereen Musiikkiakatemialle tullutta yleisöä heti aluksi Lisztin h-molli-balladin tajuttoman hienosyisellä ja dramaattisella esityksellä. Toinen huippu oli lopun Prokofjevin seitsemäs sonaatti, josta Mejias loi taituruuden ja runollisuuden synteesin. Sonaatin finaalin kuuluisat rockmaiset riffit leimahtelivat tulisesti, ja tulkinnan intensiteetti kasvoi pakahduttavasti kohti lopun hurjaa purkausta", Hautala kirjoitti.

Anton Mejiasta ovat tukeneet muun muassa Suomen Kulttuurirahasto sekä Martin Wegelius -säätiö.

Brahe Classican päätöskonsertti: Anton Mejias, piano. Raahesali to16.11. klo 18.

Anton Mejias (s. 2001) on Suomen lupaavimpia pianisteja.

Aloitti pianonsoiton 5-vuotiaana.

Hänen ensimmäinen opettajansa Sibelius-Akatemiassa oli Meri Louhos.

Vuonna 2010 hän siirtyi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen.

Mejias on hyväksytty myös Pietarin Rimski-Korsakov-konservatorioon.

Ensimmäisen soolokonserttinsa Mejias piti vuonna 2009 esittäen mm. säveltämänsä 12 preludin sarjan


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: