Teksti: Kirsti Vähäkangas

Samuli Paulaharjun Wanha Raahe -kirjan mukaan Mentzerinkadun (nykyinen Koulukatu) ja Brahenkadun (nykyinen Kauppakatu) kulmassa sijainneen tontin numero 11 omisti 1850–1860 -luvuilla kapteeni Anders Lindman. Rakennuksessa toimi höökarin puoji eli ruokakauppa.

Raahen kaupungin teknisen palvelukeskuksen arkistosta löytyy tieto, että kiinteistön omisti skeppare enkan (kapteenin leski) Sofia Lindman 25.5.1891 saakka.

Kiinteistö vaihtoi omistajaa useita kertoja 1900-luvun alussa. Vuonna 1918 sen osti Raahe Oy toimistokseen. Raahe Osakeyhtiö oli Raahen ja Oulun seudulla vuosina 1900–1942 toiminut suomalainen metsäteollisuusyritys, joka harjoitti sahaustoimintaa.

1925 rakennukseen muutti suojeluskunnan kanslia, joka joutui siirtymään paikasta toiseen useita kertoja ennen kuin se sai ostetuksi oman kiinteistön.

Pankkitoimintaakin kulmatalossa on harjoitettu. Vuonna 1929 Kansallis-Osake-Pankki osti tämän rakennuksen.

Useat Raahen kaupungin toimistot ovat palvelleet kuntalaisia tässä kulmatalossa vuosina 1973-2000. Kauppakadun puolelle oli sijoitettu rahatoimiston kassahuone ja kamreerin huone, Koulukadun puolella olivat palkkalaskenta ja kirjanpito. Koulukadun puoleisissa huoneissa toimivat myös sosiaalitoimisto, nuorisotoimisto ja energialaitos. Piharakennuksessa oli kulttuuritoimisto. Kiinteistö- ja mittausosasto toimi talossa 1990-luvulla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: