Teksti: Kirsti Vähäkangas

Pekkatori on Raahen palon jälkeen tehdyn Gustaf Odenwallin kaavan tärkein kokonaisuus. Siitä piti tulla kaupan ja hallinnon keskus.

Aukiota ympäröi seitsemän asuintonttia ja torin äärelle rakensivat monet Raahen valtasuvuista. Uudisrakentajat olivat kaupungin huomattavimpia porvareita, raatimiehiä, kauppiaita ja laivanvarustajia.

Langin talo Pekkatorin luoteiskulman länsikyljellä on kauppias ja raatimies Johan Langin (1745-1823) rakennuttama. Lang oli kaupungin vaikutusvaltaisimpia henkilöitä. Hän oli myös Raahen rikkaimpia miehiä ja hänen laivanvarustamonsa oli kaupungin suurimpia.

Lang aloitti rakennustoimintansa vuonna 1811 pystyttämällä aluksi pihalle sivurakennuksen. Seuraavana vuonna valmistui päärakennus.

”Mutta Johan Langilla ja Sofia Vidbäckillä oli vain tyttäriä. Niinpä sitten sattuikin, että Oulusta tullut kirjanpitäjä, kauppiaanpoika Zachris Franzén, runoilijapiispan veli, pääsi kotivävyksi, naiden keskimmäisen tyttären, Johannan. Hänpä lopulta, vanhan patruunin kuoltua, nousi koko toiminimen isännäksi. Niin kuin ennen Langin patruuni, niin sitten myöskin Oulusta tullut vävymies kävi kauppaa maata ja merta myöten”, kertoo Samuli Paulaharjun Wanha Raahe -teoksessa.

Kauppaneuvos Franzénin kuoleman jälkeen monista vävyistä liikkeen johtoon tuli Fredrik Sovelius nuorempi. Johan Lang Oy:n liiketoiminta päättyi konkurssiin vuonna 1934.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: