Teksti: Kirsti Vähäkangas

Kauppakatu 34 oli Johan ja Anna Antellin koti 1840-luvulla. Merikapteeni Johan Antell joutui syysmyrskyyn Svan-sluupilla paluumatkalla Tukholmasta lokakuussa vuonna 1842. Sluupin pieni miehistö teki kaikkensa, mutta merimiesten taidot eivät riittäneet pelastamaan alusta. Alus miehistöineen vaipui meren aaltoihin.

Leskeksi jäätyään Anna Antell aloitti leipomotoiminnan. Vuonna 1869 Annan liiketoiminta oli laajentunut niin paljon, että hän palkkasi toisen apulaisen. Tämä oli torppari Johan Pyhtilän Katri-tytär, joka oppi nopeasti hyväksi leipuriksi.

Johan Petter oli ihastunut Katriin ja kosi häntä äitinsä kuoleman jälkeen. Anna-vainaja jätti nuorelle parille perintönä muun muassa lakritsaa, kahvia, ohraa, perunoita ja possun. Vahinko, että Annalta jäi myös velkaa. Velkainen paakarinpuoti pelotti molempia, niinpä Antellit muuttivat Siikajoelle Tiiton taloon ja ryhtyivät kauppiaiksi. Maalaiskaupan pitäminen Siikajoella kuitenkin jäi, kun kauppa ajautui vaikeina aikoina konkurssiin. Antellit muuttivat Ouluun.

Katri sai vuonna 1880 luvan leipurinammatin harjoittamiseen. Tarina kertoo, että ensimmäisen jauhosäkkinsä hän osti velaksi. Katri leipoi leipiä ja möi ne koristaan Oulun torilla. 1899 Katri avasi ensimmäisen kahvilansa ja tarjosi avajaisissa "hilikulla, eli 25 pennillä, äppelpaita niin palijo ku syyä ilikesi".

Katri Antellin perustama leipomo on laajentunut valtakunnalliseksi henkilöstöravintola-, kahvila- ja leipomoalan yritykseksi.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Jutusta ei selviä oliko tämä Johan Petter Annan poika?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: