Ammatti ja työ tähtäimessä

Raahen 11. kertaa järjestetyillä Tsäänssi- työ ja koulutusmessuilla kävi melkoinen pöhinä. Työ ja koulutus kiinnostavat nuoria.

Raili Viirret
Ammatti ja työ tähtäimessä

Harri Hiitola esitteli ylikonstaapelin työtä Merikadun koulun tytöille.

Raili Viirret

Vaikka käynti Tsäänssi-messuilla kuului monen koululaisen ohjelmaan, oli tutustuminen työpaikkoihin, oppilaitoksiin ja eri ammatin edustajiin mieluisaa.

Nuorten innostuminen huomattiin myös eri yritysten ja oppilaitosten osastoilla.

Raili Viirret
Valtteri Impola on kiinnostunut poliisin töistä.

Valtteri Impola on kiinnostunut poliisin töistä.

Ensimmäisenä monet nuoret pysähtyivät ylikonstaapeli Harri Hiitolan luokse. Poliisin ammatti kiinnosti muun muassa Valtteri Impolaa.

Valtteri kertoo opiskelevansa nyt Raahen porvari- ja kauppakoulussa, mutta tähtää jatko-opiskeluihin.

–Olen ajatellut käydä ensin vartijakoulutuksen ja armeijan, onko sotapoliisi- hommasta hyötyä, hän kyseli Hiitolalta.

Hiitola vastasi, ettei armeijan käyminen ole enää edellytys poliisikoulussa, muttei siitä haittaakaan olen.

–Tärkeintä on, että on oikea asenne ja oikean laatuinen luonne. Fyysiset ominaisuudetkaan eivät ole mahdottomat, mutta hyvää äidinkielen taitoa tarvitaan. Taustalla ei myöskään saa olla rötöksiä, Hiitola kertoi nuorille.

Yli 10 vuotta poliisina työskennellyt Hiitola kehui ammattiaan monipuoliseksi. Mielikuva siitä, että poliisin työ on vain juoppojen kuskaamista, on hänen mukaansa aivan väärä.

–Minulla tämä oli lapsuuden haaveammatti. Ensin kävin lukion ja ehdin vielä opiskella restonomiksikin ennen kuin lähdin vielä poliisikouluun, hän kertoo.

–Tampere on mukava opiskelijakaupunki ja poliisiopistolla on oma oppilasasuntola. Siellä syntyy mukava henki muiden kanssa.

–Poliisin ammatissa pääsee myös erikoistumaan ja jatko-opiskelu on mahdollista vaikka tohtoriksi asti. Rikostutkijan hommissa pääsee yleensä päivätöihin, hän kertoi.

Raili Viirret
Sara Arvola, Lalita Swatdee, Susanna Laurila ja Viivi Tuomikoski aikovat mennä peruskoulun jälkeen lukioon.

Sara Arvola, Lalita Swatdee, Susanna Laurila ja Viivi Tuomikoski aikovat mennä peruskoulun jälkeen lukioon.

Lukiovaihtoehtoa olivat miettimässä Sara Arvola, Susanna Laurila, Viivi Tuomikoski ja Lalita Swadtee Raahen Merikadun koululta. Tulevaisuuden suuntaa oli miettimässä myös saman koulun Anni Siilas luokkakavereidensa kanssa. Lukioista paikalla olivat Raahen lukion lisäksi Pyhäjoen, Siikajoen ja Raudaskylän lukio.

Raahelaiset Rasmus Hökkä, Henna Heinula ja Olga Similä olivat valinneet Pyhäjoen lukion ja kertoivat sen tarjoamista mahdollisuuksista.'

–Ilmaiset oppikirjat, ilmainen läppäri tai I-Pad, ilmaiset kyyditykset ja vähintään yksi ulkomaanmatka: Myös tilat ovat mahtavat, ei ollenkaan koulumaiset, suitsutti Henna Heinula.

–Yrittäjyys on siellä pinnalla. Minäkin olen perustanut lukiossa oman NY-yrityksen, kertoi Rasmus Hökkä.

Raili Viirret
Rasmus Hökkä, Henna Heinula ja Olga Similä markkinoivat Pyhäjoen lukiota.

Rasmus Hökkä, Henna Heinula ja Olga Similä markkinoivat Pyhäjoen lukiota.

Procleanin toimitusjohtaja Erja Raution mukaan Tsäännssi-messut ovat parat paikka rekrytoida kesätyöntekijöitä ja muutenkin kertoa työpaikoista.

–Nytkin juuri rekrytoin yhden uuden työntekijän. Meillä olisi koko ajan tarjota työtä, varsinkin kesäajaksi tarvitaan väkeä, hän kertoo.

Hän huomauttaa, että siivoustyö sopii myös opiskelijoille, sillä tarjolla on myös ilta- ja viikonlopputöitä osa-aikaisesti.

Uudet siivousvälineet ja hyvä ergonomia tekevät työstä paljon kevyempää kuin se oli ennen, hän huomauttaa.

Hän perusti firman aikoinaan työllistääkseen itsensä. Nyt hänellä on jo 20 työntekijää.

Siivousalalla riittää töitä paitsi toimisto- ja rappusiivouksissa myös kodeissa.

–Olemme jo myyneet loppuun ensi joulun ajan joulusiivoukset. Viimeiset vapaat ajat myytiin jo viime lokakuussa. Siivousfirmoja käyttävät yhä useammat, lapsiperheet, vanhukset ja myös yksinasuvat ihmiset.

Raili Viirret
Sanna Hänninen letitti ranskanletin Dianit Halitin hiuksiin. Molemmat nuoret pitivät messutapahtumaa onnistuneena.

Sanna Hänninen letitti ranskanletin Dianit Halitin hiuksiin. Molemmat nuoret pitivät messutapahtumaa onnistuneena.

Vapaaehtoistyön mahdollisuuksia oli esittelemässä Matias Kavalus Pelastakaa Lapset -rystä. Hän huomautti, että Raahessakin on kova tarve tukihenkilöistä ja sijaisperheistä.

Hän on itsekin toiminut tukihenkilönä ja kertoi sen olevan varsin palkitsevaa ja mukavaa työtä, vaikkei siitä rahallisesti kostukaan.

–Kävin sellaisen nuoren kanssa salilla ja harrastamassa, joka meinasi uppoutua kokonaan tietokoneen pariin. Se on sellaista syrjäytymisien ehkäisyä, jolle on paljon tilausta, Kavalus huomautti.

Kovasti kiinnostusta herätti myös mahdollisuus haastatella eri ammattien edustajia. Nuoret saattoivat kyselemässä eri alojen ammattilaisia lastentarhaopettajasta toimittajaan ja fysioterapeutista palomieheen.

Marko Salmela TE-toimsitosta kertoi, että toiset ammatit ovat kiinnostaneet enemmän kuin toiset. Ensimmäistä kertaa tarjolla olleet haastattelut olivat kuitenkin positiivinen yllätys.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: