Kari on melko onnellinen mies

–Paha on saatu pois, sanoo rankoista hoidoista toipuva Kari Keskitalo.

Vesa Joensuu
Kari on melko onnellinen mies

Kari Keskitalo kiittelee, että sijaisapujärjestelmä toimi. H saivat lomitusapua maatilalle. Kun isäntä oli poissa työremmistä, Riitta-vaimo ja Eemeli-poika kantoivat isomman vastuun lypsykarjasta.

Raili Viirret

Pyhäjokisella Kari Keskitalolla epäiltiin viime keväänä irriittiiä, reumaperäistä silmätulehdusta. Diagnoosiksi varmistui kuitenkin jotain paljon vakavampaa, aivolymfooma.

Nyt puoli vuotta kestäneet hoidot ovat ohi ja Keskitalo keskittyy elämään onnellisena miehenä.

Mies on juuri tullut kotiinsa, maatilalle Yppäriin, Oys:n seurantatutkimuksissa. Kontrollikäyntejä on tiedossa nyt joksikin aikaa.

Tutut saattavat säpsähtää muuttunutta olemusta. Naamakarvat ja hiukset lähtivät päästä hoitojen aikana. Silmien tuike on kuitenkin entinen, ja puheenparsi luistaa tuttuun tapaan.

Keskitalo kertoo, että hän meni keväällä työterveyslääkärin kautta silmälääkäriin, kun alkoi olla silmissä "sakkaa". Näkö heikkeni, tuli väsymystä ja huonoa oloa. OYS:n silmälääkäri teki kuitenkin toisen diagnoosin, kun kortisoni ei tehonnut. Lopulta sairaudeksi paljastui diffuusi suurisoluinen B-solu -lymfooma (DLBCL).

Hän sai diagnioosin 58. syntymäpäivänään 17. heinäkuuta. Melkoinen lahja.

Nyt hän tuumii, että hän on saanut parhaan joululahjan ikinä. Joulu meni sairaalassa, mutta viimeiset kantasoluhoidot ovat ohi ja hänellä on niin sanotusti terveen paperit.

–Paha on saatu pois.

Hän kiittelee silmälääkäriään varhaisesta diagnoosista. Hänelle ei ehtinyt tulla epileptisiä kohtauksia tai aivovaurioita. Näkökin on palautunut.

Vesa Joensuu
Turo-lapinkoira ja Mustapoika Musta ovat hellyyttä kerjäämässä, kun isäntä on päässyt kotiin.

Turo-lapinkoira ja Mustapoika Musta ovat hellyyttä kerjäämässä, kun isäntä on päässyt kotiin.

Keskitalo myöntää, että tieto oli shokki. Aamulla herättyään hän ajatteli, että olipa hirveä painajainen. Sairaus ei kuitenkaan ollut unta vaan totta.

–Sairaudet eivät ole kenenkään syy tai seuraus. Asioita vain tapahtuu, se ei johdu minusta tai muista, hän sanoo, eikä ole katkera.

–Sitä kuvittelee olevansa kuolematon, kunnes jotain tällaista tulee. Isku oli kova myös kotiväelle, hän sanoo.

Lääkärien toiveikkuus ja tilastojen ennusteet nostivat miestä, jos alkoi tuntua kehnolta.

–Mielen voima on avuksi, mutta ei se pelkästään riitä. Ja huumori auttaa myös, samoin vertaistuki.

–Olen melko onnellinen mies, hän sanoo ja myöntää, että elämänarvot ovat uudessa järjestyksessä.

Hän pääsi parhaaseen mahdolliseen hoitoon. Keskitalo sai heti ympärilleen osaavan hoitotiimin. BBBD-hoitoa annetaan Euroopassa vain Suomessa ja vain Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Tästä hoidosta on saatu valtavan hyvät tulokset jo tähän mennessä, vaikka se on ollut OYS:ssa käytössä vasta tänä vuonna.

BBBD- hoidossa veriaivoeste avataan väliaikaisesti ruiskuttamalla valtimoon hypertonista mannitolia. Tämän ansiosta solunsalpaajat ja vasta-aineet pääsevät kulkeutumaan aivokudokseen.

Keskitalolta otettiin talteen myös omia kantasoluja. Syöpäsolut tuhottiin solunsalpaajilla, samalla menivät omat kantasolut. Kun syöpähoidot olivat ohi ja istutettiin omat kantasolut uudelleen.

Hoidot ovat olleet rankkoja, mutta Keskitalolta ei tule moitteen sanaa. Allergisia reaktioita, kovaa kuumetta, kuumeen laskemista jääpusseilla, suun limakalvojen tulehdusta, muistikatkoja ynnä muuta on matkan varrella ollut, mutta ne Keskitalo kuittaa nyt vain asiaan kuuluneina juttuina. Välillä tärkeä mannitolikin oli loppunut koko Suomesta, ja hoito viivästyi hieman.

Vesa Joensuu
Kari Keskitalo sanoo olevansa melko onnellinen. Hoidot ovat takana ja nyt on edessä toipuminen.

Kari Keskitalo sanoo olevansa melko onnellinen. Hoidot ovat takana ja nyt on edessä toipuminen.

Keskitalo on mukana Ylellä alkaneessa Elossa 24 h- televisiosarjassa.

Hän naureskelee, ettei muista haastattelusta yhtään mitään, kun se sattui juuri päivälle, jonka muistot ovat häneltä nukutusten ja hoitojen takia kadonneet.

–Itsellekin se on sitten yllätys, mitä sieltä tulee, hän naurahtaa.

Fakta

Kari Keskitalo on 58- vuotias maanviljelijä ja lypsykarjatilallinen Pyhäjoen Yppäristä.

Häneltä havaittiin aivolymfooma viime kesänä ja siitä saakka hän on kulkenut syöpähoidoissa OYS:ssa.

Aggressiivinen aivolymfooma voi hoitamattomana johtaa kuolemaan.

Häntä on hoidettu muun muassa BBBD-hoidoilla. jota saa Euroopassa vain OYS:ssa.

Joulun alla rankat hoidot olivat ohi ja nyt on edessä toipuminen ja kontrollit.

Kari Keskitalon mukana suomalaista sairaanhoitoa kuvaavassa Elossa 24-h dokumenttisarjassa. Sarjan osa, jossa Kari Keskitalo on mukana, nähdään TV 1:llä 13.1. klo 20.


Kommentit (1)

  • Eikka Narise

    Viirret kirjoittaa: Tästä hoidosta on saatu valtavan hyvät tulokset jo tähän mennessä, vaikka se on ollut OYS:ssa käytössä vasta tänä vuonna.
    Onkohan tuossa nyt aivan oikea asia? Tätä vuotta on eletty vasta kymmenen päivää. Herranen aika sentään, toimittajan olisi hyvä olla tarkkana, kun kirjoittaa asiatekstiä. Oikaisu olisi kaiketi paikallaan.
    Parempi kuvaus olisi ollut: vaikka OYS:ssa se on ollut käytössä vasta vuoden päivät.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: