Loivat Laulut ylittävät sujuvasti rajoja: Olavi Virrasta Sanniin

Konsertti: Vihantilainen Loivat Laulut on ottanut tosissaan Suomen 100-vuotisjuhlavuoden. Kevään kattaus leikkaa läpi kotimaisen kevyen musiikin historiaa.

Loivat Laulut ylittävät sujuvasti rajoja: Olavi Virrasta Sanniin

Loivien harjoituksissa on niin tiivis tunnelma, että kaikki eivät edes mahdu kuvaan. Tästä hurlumheistä versoo hyvää fiilistä ja tarttuvaa musiikkia.

Sari Jaatinen

Raahe-opiston ryhmänä toimiva Loivat Laulut kajauttaa ilmoille viikon kuluttua lauantaina melkoisen potpurin suomalaista musiikkia.

Ensimmäiseksi tempaistaan kansakoulukavalkadi, jossa kuljetaan sinisissä ja valkoisissa tunnelmissa aina Ryysyrantaan asti.

Miesten potpurissa juoksee humma, potkii polkka ja viuhuu jenkka, ja liljakin kukkii.

Naisten vastaiskussa laulavat puhelinlangat, nojaillaan vasten auringon siltaa ja surraan rakkauden jälkeen – ja ollaan aika kohtalokkaitakin.

Huumaavia, lähes tainnuttavia iskelmiä ja pysäyttäviä, koskettavia tekstejä.

Välillä taas tempaistaan räväkämmin, eivätkä Loivat olisi Loivat ellei ohjelmistossa olisi myös tätä päivää – Antti Tuiskua, JVG:tä ja Robinia.

Ryhmän ”johdattelija” Anne Huhtala kertoo Loivien aloittaneen konsertin rakentamisen jo viime elokuussa.

Ohjelmistoa koottiin ryhmätyönä, jossa jokainen sai kirjata ylös suosikkikappaleitaan 1920-luvulta asti.

Kun porukkaa on niinkin paljon kuin Loivissa, oli Annen jossakin vaiheessa tehtävä Kill your darlings -tyylisiä ratkaisuja ja vetää viivoja biisien yli.

- Vaikka me emme tykkää kaikista kappaleista, tykkäämme siksi, että joku yleisössä tykkää. Sillä perusteella teimme valintoja, ja positiivisella mielellä, Anne sanoo.

Solistien kappaleet ovat jokaisen omakohtaisia valintoja.

- Uudelta tuntuu se, että keskitymme paljon siihen, että säestys sopisi laulun ja laulajan tyyliin. Tällä hetkellä meillä ei ole heviosastoa ollenkaan, vaan kauniita, ihania suomalaisia lauluja, ja kaikki suomen kielellä. Tavoitteenamme on, että jokainen löytäisi sieltä pienen, oman jyväsen itselleen.

12 laulajaa säestää orkesteri, jossa soittaa bassoa Mika Heiskanen, koskettimia Antoniina Haukka, kitaraa Esa Hirvilammi ja Pekka Huhtala, haitaria Päivi Kaski ja rumpuja Aapo Lehtomäki.

Konsertti uusitaan Vesihelmiviikolla ja syyskuun lopussa Loivat keikkailevat Oulaisissa. Jouluksi Loivilta on toivottu omaa joulukonserttia.

Loivat laulut: Olavi Virrasta Robiniin, Laila Kinnusesta Sanniin. La 29.4. klo 18 Vihannin Ukonkantissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: