Melomalla apua syöpäsairaille

Raahessa pysähtyneet melojat taivaltavat yli 1300 kilometriä hyvän asian puolesta.

Toni Länkinen
Melomalla apua syöpäsairaille

Keuhkosyöpää sairastava Anders Myntti on yksi hyväntekeväisyysmelontaan osallistuvista henkilöistä. Matka jatkui maanantaina Raahesta.

Toni Länkinen

Anders Myntti sai 59-vuotiaana tietää, että hänellä olisi enää muutama kuukausi elinaikaa. Mies oli saanut juuri diagnoosin keuhkosyövästä. Nyt Myntillä on ikää 65, joten elinvuosia tuli roppakaupalla lisää.

–Minulla on ollut hyvä tuuri, kun olen saanut bonusvuosia. Olen niistä hyvin kiitollinen ja tämä on hyvä tapa kiittää, Myntti kertoo kesken melontareissun.

Myntti ja Kaj Haakana pysähtyivät sunnuntain ja maanantain väliseksi yöksi Raaheen. Heidän melontaurakkansa alkoi 22. toukokuuta Virolahdelta ja se päättyy noin viikon päästä Tornioon.

Tällä tempauksella he ovat keräämässä rahaa ja apua syöpäsairaille. Matkaa kaksikolle kertyy kaikkiaan 1300-1400 kilometriä, joten aivan kuka tahansa ei pystyisi tuollaista urakkaa suorittamaan.

Myntti on hyvässä fyysisessä kunnossa, vaikka sairaus on läsnä elämässä koko ajan. Syöpää ei pystytty leikkaamaan.

–Käyn kuvissa säännöllisesti. Positiivinen mielentila auttaa, ja pitää aina yrittää löytää elämästä valopilkkuja, Myntti toteaa.

Kaj Haakana sai kuulla neljä ja puoli vuotta sitten sairastavansa eturauhassyöpää. Se ilmeni normaaleissa verikokeissa.

–Otettiin koepalat ja kahden viikon päästä tuli kirje, joka alkoi sanalla "valitettavasti", Haakana muistelee.

Urologi suositteli leikkausta, josta Haakana toipui hyvin.

–Kaikki oli ok puolitoista vuotta, kunnes arvot alkoivat taas nousta. Urologi sanoi, ettei se ole vakavaa. Hän totesi, että tykitetään siitä loputkin pois. Nyt käyn kontrolleissa ja kaikki arvot ovat olleet niin kuin pitääkin. Iso kiitos Vaasan keskussairaalalle, Haakana lähettää terveisiä kotikonnuilleen.

Toni Länkinen
Anders Myntti ja Kaj Haakana aikovat olla viikon päästä Torniossa.

Anders Myntti ja Kaj Haakana aikovat olla viikon päästä Torniossa.

Kaksikon lisäksi melontareissulla on ollut mukana kolme muutakin henkilöä. Loppumatkan Myntti ja Haakana vetävät näillä näkymin kuitenkin kahdestaan. Haakana myöntää, että on kiva, kun on juttukaveri merellä.

–Mutta toki välillä tarvitsee ja haluaa myös omaa rauhaa. Silloin voi ottaa muutaman sadan metrin etäisyyden toiseen, hän alleviivaa.

Miesten matka jatkui maanantaina kohti Siikajoen Tauvoa. Päivittäin he melovat noin 30 kilometriä, mutta myös välipäiviä tulee väistämättä. Joka säällä kun ei ole mitään järkeä lähteä leikkimään meren kanssa.

Mutta kun miehet melovat, vie se yleensä ihan täyden päivän huoltotöineen kaikkineen.

–Tänään nukuttiin täällä Raahessa pitkään, eli seitsemään asti. Yleensä päivän melomiseen liittyvä toiminta loppuu iltayhdeksältä, Myntti kertoo.

Vaikka Suomen kesä tarjoaa jos jonkinlaista keliä, ei heille ole sattunut vaaratilanteita.

–Olemme nähneet toukokuun lopusta asti kesän tuloa eri puolille Suomea. Ja Espoon kohdilla satoi jopa rakeita, miehet naurahtavat.

Raahessa ollutta vastaanottoa Myntti ja Haakana kehuivat vilpittömästi.

–Oli kovin tervetullut olo, kun tulimme Raaheen. Täällä meitä odotti huoneisto. Mutta viihdymme molemmat hyvin kyllä teltoissakin, Myntti kertoo.

Melojien etenemistä voi seurata Facebookissa. Sieltä tämä hyväntekeväisyysprojekti löytyy hakusanalla Syöpämelonta.

–Ihmisiä tuntuu kiinnostavan tämä, koska sivulla on seuraajia jo yli 3000, Myntti kiittelee.

Miehillä ei ole tiedossa tarkkaa rahamäärää, mikä on kertynyt jo tähän mennessä. Mutta rahojen käyttökohde on joka tapauksessa selvillä.

–Varat menevät Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen kautta syöpäsairaille lapsille.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: