Teksti: Kirsti Vähäkangas

Joskus muinoin Raahessa kerrottiin olevan kolme nähtävyyttä: Nya Spruthuset, Nya Packhuset och Durchmans Fia.

Uuden ruiskuhuoneen tarina alkaa vuodesta 1906. Kaupunki oli edellisenä vuonna hankkinut uutta palontorjuntakalustoa ja suuri höyryruisku kaipasi asianmukaisen tilan. Uusi komea rakennus nousi entisen vaatimattoman ruiskuhuoneen läheisyyteen nykyisen Pakkahuoneen museon naapuriksi.

Höyryruiskun vaatimien tilojen lisäksi uuteen rakennukseen tehtiin asunto ruiskunhoitajalle. Vuosien saatossa Ruiskuhuoneessa asui perhe toisensa jälkeen: oli ruiskunhoitajia ja palopäälliköitä.

Uusi paloasema letkunkuivaustorneineen valmistui vuonna 1942 ja Ruiskuhuoneen torni purettiin 1940- ja 1950-lukujen taitteessa. Tornin alaosan paikalle rakennettiin alkovi ja yläkertaan huone.

Palopäällikkö Aaro Kari muutti Ruiskuhuoneeseen perheineen vuonna 1948. Kun Aaro Kari pääsi eläkkeelle, perhe muutti pois vietettyään 26 vaiherikasta vuotta kaupungin paraatipaikalla. Karien jälkeen talossa asui joitakin vuosia arkkitehti Rehorova.

Rehorovan muutettua pois Raahesta rakennuksella on ollut useita käyttötarkoituksia. Siellä on ollut muun muassa palomiesten kuntosali ja päällystön lepotila.

Rakennuksen pohjoispäätyyn kunnostettiin huoltotilat vierasvenesataman veneilijöille ja eteläpäätyyn rakennettiin kahvila. Yläkerran huoneet remontoitiin majoituskäyttöön.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: