Tulisen Chilen kasvattama Jacqueline: En aio vain istua Siikajoen valtuustossa

Chileläissyntyinen Jacqueline Aguilera Velasquez on yksi Siikajoen uusista valtuutetuista. Hänet valittiin valtuustoon SDP:n listoilta 59 äänellä.

Sari Jaatinen
Tulisen Chilen kasvattama Jacqueline: En aio vain istua Siikajoen valtuustossa

- Olen oppinut suomalaisilta kärsivällisyyttä. Sitä minulla ei ennen ollut, mutta nyt osaan jo odottaa, sanoo Jacqueline Aguilera Velásquez.

Sari Jaatinen

Istumme Jacqueline Aguilera Velasquezin ja arkkitehtimiehensä Timo Jaakkolan kauniissa kodissa Revonlahdella. Ikkunoista tulvii Siikajokivarsimaiseman valoa.

Paljon on tapahtunut, että tämä pariskunta tässä istuu.

Timo lähti Etelä-Amerikkaan vuonna 1990 ja tapasi siellä Concepciónin yliopistossa kuvataideopettajaksi opiskelevan Jacquelinen. Pariskunta avioitui 1995 ja Antti -poika syntyi parin vuoden kuluttua.

Kun poika kasvoi kouluunlähtöikäiseksi, piti valita kumpaan maahan asetutaan – Timon kotimaahan Suomeen vai Chileen. Vehkalahdelta kotoisin oleva Timo sai töitä aluearkkitehtina Raahen seutukunnasta, joten asemapaikaksi valikoitui Ruukki.

- Työskentelin Chilessä kuvataideopettajana. Ajattelin, että en sitoudu mihinkään ja jos en kotiudu Suomeen, palaan takaisin Chileen, Jacqueline kertoo.

Alusta asti Jacqueline päätti, ettei piiloudu, vaan tutustuu ihmisiin ja ottaa avoimesti kaiken vastaan mitä eteen tulee.

Kielitaito oli koetinkivi, koska Jacquelinen englanninkielentaito ei ollut kovin mainittava.

– Suureksi avuksi oli vuokraemäntämme Saara Ylisaari. Hän sai minut liikkeelle ja meillä oli yhteinen kasvimaakin. Saara houkutteli minut mukaan kutomapiiriin ja siellä oltiin vieri vieressä mummojen kanssa – ja mukavaa oli.

Käsityöharrastukset olivat Saaralle väylä sisään siikajokiseen yhteisöön. Kutomapiiriä seurasi toinen, sitten keramiikkakurssi ja lopulta Jacqueline lähti Posiolle asti opiskelemaan taontaa.

- Oli tärkeää lähteä myös muualle ja oppia pärjäämään yksin.

Opettajan työhön Jacquelinella ei ollut suurta hinkua. Hän ajatteli realistisesti, että ensin on otettava haltuun suomen kieli ja kulttuuri, sitten vasta voi alkaa ajatella opettamista.

- Suomen kielen kurssin aloitin Raahessa heti alkuvaiheessa. Olin aika itsekriittinen kielen suhteen.

Espanjankieliseksi kasvanut Antti aloitti koulunkäynnin valmistavassa luokassa, jossa kävi koulua muun muassa vastaanottokeskuksen lapsia. Muutaman kuukauden kuluttua poika saattoi jo aloittaa peruskoulussa.

Valmistavasta luokasta tuli myös Jacquelinen paikka. Hän aloitti siellä ensin kieliharjoittelijana ja työskentelee nyt vakituisena koulunkäynnin ohjaajana.

Pikku hiljaa alkoi kuitenkin kyteä ajatus kuvataideopettajan työstä. Chilen yliopistotutkinto ei rinnastunut suoraan suomalaiseen, joten Jacquelinen piti suorittaa maisteriopinnot vielä Suomessa. Hän valmistelee parhaillaan opinnäytetyötään Aalto-yliopistolle monikulttuurisuudesta.

- Olen ollut Suomessa 12 vuotta ja aihe koskettaa minua. Pohdin sitä, mitä voimme tehdä uudelle, syntyvälle suomalaisuudelle, joka kasvaa maahanmuuttajista.

Politiikka ei ole Jacquelinelle uusi asia. Chilessä politiikkaan joutuu tavalla tai toisella mukaan.

- Chilessä kuuluin sosialistiseen puolueeseen. Siellä yritimme vasemmistoryhmässä tehdä hyvää omalla alueellamme. Haimme kanavia Pinochetin politiikkaa vastaan ja pyrimme rakentamaan yhteisöä. Olen kiitollinen, että kasvoin siihen piiriin. SDP oli luonnollinen valinta, koska olen tavallaan kuulunut siihen aina.

Kunnallispolitiikan Jacqueline uskoo olevan yhteistyötä, ei niinkään puoluepolitiikkaa.

- En lähde vain istumaan valtuustoon. Olen kuin syntynyt uudestaan, tänne, ja haluan tehdä asioita siikajokisten hyväksi.

Jacqueline Aguilera Velasquez syntyi Chilessä 1969.

Valittiin kunnallisvaaleissa Siikajoen valtuustoon SDP:n listalta.

Valmistunut kuvataide-opettajaksi Concepciónin yliopistossa. Opiskelee parhaillaan Aalto-yliopistossa taiteen maisteriksi.

Työskentelee valmistavan luokan koulunkäynnin ohjaajana. Opettanut vuosia espanjaa Ruukin kansalaisopistossa ja Raahe-opistossa.

Asuu Revonlahdella miehensä kanssa. Antti-poika on reserviupseerikoulussa Haminassa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: