Tulvatynnyrillä tulossa aika pitkäksi

Sään lämpeneminen sekä pienet sateet ovan kääntämässä etelä- ja länsirannikon jokien virtaamat nousuun. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla kevään suurimmat tulvahuiput ajoittuvat tämänhetkisen ennusteen mukaan toukokuun alkuun, ja Lapissa lumen sulannan ennustetaan käynnistyvän toukokuun alkupuolella.

Kovasti ollaan siis myöhässä. Siikajoen tulvatynnyri on hyvä mittari jäittenlähdölle ja viime vuonna tynnyri (ja jäät) lähtivät jo 8. huhtikuuta. Samoin vuonna 2015. Näillä näkymin tynnyri joutuu odottelemaan lähtölaukaustaan vielä viikkoja.

Tulvista odotetaan pohjoisessa lumen vesiarvon ja myöhäisen sulamisen perusteella monin paikoin keskimääräistä suurempia. Mitä pidemmälle sulaminen viipyy, sitä suurempi on nopean sulannan aiheuttama tulvariski. Tulvan suuruuden ratkaisee lopulta sulamisajan sää, lisäksi jääpadot ja vesisateet voivat pahentaa tilannetta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: