Viikonlopuksi: Loppusijoituspaikka

Vesa Joensuu
Viikonlopuksi: Loppusijoituspaikka
Hannu Kuosmanen

Monia Raahen seutukunnan alueella asuvia varmasti mietityttää Pyhäjoen ydinvoimahanke. Osa näkee hankkeessa mahdollisuuksia ja löytää siitä hyviä puolia. Toisille taas hanke on vastenmielinen ajatus ja sitä pyritään vastustamaan tavalla tai toisella, laillisesti tai laittomasti. Olisihan se toki ihme, jos tämän tyylinen hanke ei aiheuttaisi minkäänlaista mielipiteiden vaihtoa ja mielenilmauksia.

Eräs aiheeseen liittyvä keskustelunaihe on käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus. Missä on sopiva ja turvallinen loppusijoituspaikka? Pitääkö käytetty ydinpolttoaine loppusijoittaa maahan, jossa jäte on tuotettu, vai voiko sen viedä muihin maihin? Joidenkin maiden, kuten Suomen, lainsäädäntö kieltää ydinjätteiden vastaanottamisen muista maista. Kuinka lähelle asutusta loppusijoitus voidaan turvallisesti toteuttaa? Kuinka taata, että käytetty ydinpolttoaine ei joudu rikollisten käsiin?

Voimme tietysti myös ajatella, että ydinjätteen loppusijoitukseen on vielä niin pitkä aika, ettei meidän tarvitse siitä juurikaan murehtia. Fennovoiman nettisivujen mukaan Fennovoiman käytetyn polttoaineen loppusijoitus aloitetaan aikaisintaan 2090-luvulla.

Vaikka nämä energiantuotantoon ja ympäristönsuojeluun liittyvät asiat ovat mielenkiintoisia keskustelunaiheita, mieluummin keskustelen meidän ihmisten loppusijoituspaikasta. En tarkoita sitä mille hautausmaalle meidät haudataan, vaan sitä, missä vietämme iankaikkisuuden. Ydinjäte ei voi itse vaikuttaa loppusijoituspaikkaansa, mutta sinä ja minä voimme.

Psalmi 34:6 kuvaa, kuinka ihmiset, jotka katsovat Jumalaa, eli uskovat ja elävät Hänen yhteydessään, säteilevät iloa. Tällainen, ”säteilevä” ihminen on itse valinnut loppusijoituspaikan, jota Raamattu kuvaa paikkana, jossa ei ole enää sairautta, surua, syntiä, eikä kuolemaa. Kirkon tai seurakunnan ovesta sisään käyminen ei avaa pääsyä tuohon loppusijoituspaikkaan. Ainut tie sinne kulkee Jumalan pojan Jeesuksen kautta. Henkilökohtainen usko Jeesukseen saa aikaan tätä ”säteilyä” ja mahdollistaa pääsyn tähän taivaalliseen loppusijoituspaikkaan.

Raamattu puhuu myös toisesta loppusijoituspaikasta, jota kuvataan ikuisena erona Jumalasta. Näistä kahdesta loppusijoituspaikasta joudumme valitsemaan toisen. Minä olen valintani tehnyt, mikä on sinun valintasi?


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: