Miia Lahti
Miehisyyden viimeinen saari. Äijäseura, jossa pääsee arkea hetkeksi pakoon.
– En minä pahastu, jos kutsut meitä herrojen hiekkalaatikkokerhoksi. Periaatteessa yhdistyksessä on kyse samasta ajatuksesta, kuin missä pojat seisoskelisivat kioskin kulmalla ja vaihtaisivat kuulumisia, vertaa Raahen Kauppaklubin pitkäaikainen jäsen Seppo Jussila.
Klubin sääntöjen ensimmäisen pykälän mukaan sen tehtävä on "kauppa- ja teollisuustoiminnan edistämiseksi liittää läheiseen yhteyteen paikkakunnalla asuvia henkilöitä" sekä "työskennellä paikallisten sivistyksellisten ja yhteiskunnallisten kysymysten hyväksi."
Raahen Kauppaklubin pitkän historian aikana mukana on ollut naisia vain 1980-luvulla. Yhdistyksen säännöissä jäsenistä puhutaan henkilöinä, joten teoriassa ovi on auki naisille. Naisten läsnäolo on kuitenkin jäänyt lähinnä oikuksi yhdistyksen historiassa.
– Emme oikein usko, että miesten jutut kiinnostaisivat naisia. Onhan naisillakin omat yhdistyksensä. Kauppaklubin perinteisiin avec-tilaisuuksiin naiset saapuvat oikein mielellään, kertoo Raahen Kauppaklubin nykyinen puheenjohtaja Olli Nylander.
Raahen Kauppaklubin jäseneksi tullaan kutsuttuna. Sen toiminnassa on ollut mukana paikallishistoriasta tuttuja nimiä: kauppiaat Sovelius ja Lundberg sekä merikapteeni Leufstadius.
– Nykyään toiminta on puhtaasti perinteiden vaalimista. Täällä ei pyritä vaikuttamaan yhteiskuntaan, vaan kokoukset edustavat lähinnä virkistävää ajatusten vaihtoa, Jussila vakuuttaa.
Vuonna 1921 Kauppaklubi hankki Rantakadulta rakennuksen, josta tuli myöhemmin kaikkien raahelaisten tuntema "Kauppalupi".
Alun perin paikka oli tarkoitettu vain jäsenille ja heidän kutsumilleen vieraille. Myöhemmin käsite vierailijasta laajeni.
– Joskus 1960-luvulla Kauppaklubille alettiin ottaa lounasvieraita, Jussila muistelee.
Tuolloin Kauppaklubilla työskenteli yhdistyksen palkkaama emännöitsijä, jonka vastuulla olivat kaikenlaiset ravitsemuspalvelut. Niihin kuului suosittu lounasravintola anniskeluineen.
– Tiloista löytyi kolme kabinettia. Oli biljardihuone, nahkaiset nojatuolit ja kirjasto. Sininen sikarin savu leijaili huoneissa, muistelee Jussila.
Yksi kabineteista oli nimeltään Tenkanen. Se oli nimetty entisen kaupunginjohtajan , Arvo Tenkasen mukaan. Tenkanen oli niin tunnettu piippumies, että vielä tänäkin päivänä uuden kokoontumistilan saunahuoneesta löytyy Tenkasen omaperäinen piippu kehystettynä.
Myöhemmin ravintolatoiminta ulkoistettiin vuokralaiselle, joka pyöritti Kauppaklubin baaria ja siihen kuuluvia tanssi-iltoja pitkään.
– "Lupille" tultiin tunnelman takia. Se oli omaa laatuaan. Ikkunoista avautui näkymä merellä ja kesällä illat laajenivat sisäpihan terassille. Paikka oli myös opiskelijoiden suosiossa.
Kun yökerhot yleistyivät, Kauppaklubi alkoi näyttää vanhanaikaiselta. Kauppaklubin alennustila sijoittuu 1970-luvun loppuun, jolloin rakennus toimi huonekaluliikkeen varastotilana. 1980-luvulla Kauppaklubi sai kannatusyhdistyksen, minkä voimin klubia vuokrattiin eri ravintoloitsijoille vaihtelevalla menestyksellä. Vanha rakennus kaipasi laajaa peruskorjausta, mihin yhdistyksen varat eivät riittäneet.
Kauppaklubi myytiin pois vuonna 2006.
Etusivulla juuri nyt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt