Sari Jaatinen
Oululainen Matti Kuorilehto on viljellyt luomuvalkosipulia Siikajoella jo vuosia ja nyt tuli viljelijän yllätykseksi sato, jota kehtaa kehua.
Monen vuoden sinnikäs kehitystyö ja perehtyminen valkosipulin luonteeseen on tuottanut kaivattua tulosta. Sipuli kun ei ole niitä helpoimpia viljeltäviä, ei varsinkaan luomuna.
– Talvisipuli istutetaan syksyllä ja se tahtoo kuolla kun maa välillä kastuu ja välillä jäätyy. Viime talvi oli hyvä ja lunta tuli kunnolla, joten talvisipuli lähti hyvin keväällä kasvuun, Matti kertoo.
Keväällä istutettavat kesävalkosipulit saivat niin ikään hyvän lähdön, sillä kesästä ei lämpöä puuttunut. Valkosipuli nauttii lämmöstä, joten siitä ei ollut kuluneena suvena puutetta.
– Valkosipuli tarvitsee lämpimän paikan, harjupenkin hiekkaperäisellä maalla. Kastella piti viime kesänä, mutta liian märäksi ei saa valkosipulia päästää.
Matin viljelemä luomuvalkosipuli on nimeltään Aleksandra. Kesälajike on Melin, kumpikin suomalaisia.
Luomu on puhdasta kotimaista ruokaa suosivalle Matille itsestäänselvä vaihtoehto.
– Uskon suomalaiseen luomuun, koska se on hyvin kontrolloitua ja tilat tarkastetaan vuosittain, sanoo Matti ja näyttää sanojensa vakuudeksi elyn tarkastusviranomaisen raporttia hänen valkosipuliviljelmistään.
Kun ei keinolannoitteita käytetä, on maaperällä merkitystä. Ensimmäinen asia on viljelyalueen kunnollinen ojittaminen, että vesi ei makaa pellolla.
– Maan pH-arvon on oltava kunnossa, siinä 6,5 paikkeilla. Kasvuvoimana pitää maassa olla typpeä ja kivennäisaineita. Lannoitteena käytän karjanlantakompostia.
Istutuspaikkaa Matti vaihtaa parin–kolmen vuoden välein. Välikasveina hän käyttää esimerkiksi öljyretikkaa.
Valkosipuli säilyy oikein säilytettynä ja hyvin kuivattuna koko talven. Kun se saa olla ilmavassa ja kuivassa paikassa, se säilyy kevääseen asti.
– Valkosipuli on hyvässä luonnonpakkauksessa. Jos sitä ei kolhi, se kyllä säilyy. Nipun tai letin voi ripustaa vaikka seinälle.
Terveys liitetään usein valkosipuliin.
Matti toteaa, ettei tapaa sairastaa lentsuja ja syy saattaa hyvinkin olla se, että päivän mittaan tulee nautittua vähintään se yksi valkosipulinkynsi, joskus useampikin.
Historiankirjoituksista löytyy tietoa niin valkosipulin käyttämisestä mausteena kuin lääkkeenäkin. Ja kaikkihan me "tiedämme", että valkosipuliletti kaulassa suojaa hyvin vampyyreilta...
– Jo sumerilaiset kirjoittivat valkosipulista 5000 vuotta sitten ja roomalaiset sotilaat varustivat itsensä valkosipulilla.
Valkosipulisia flunssanparannuskonsteja on useita. Joku pistää siivutettuja kynsiä villasukkien sisään yöksi, joku sekoittaa veteen ja jättää yöpöydälle levittämään aromejaan.
Matti käyttää valkosipulia eniten erilaisten pataruokien mausteena, varsinkin lihan kanssa.
– En käytä puserrinta, vaan litistän kynnen veitsellä ja siivutan.
Kun Matti hankki Pikku-Pirilän tilan omistukseensa, oli pellot pantu pakettiin jo viitisenkymmentä vuotta sitten.
– Paikka on historiallisesti merkittävä. Täällä on käyty Suomen sotaa ja Siikajoen taisteluja. Pellolta on nosteltu tykinkuulia. On nähty nälkää ja kärsitty katovuosia.
Se hyvä puoli tilan viljelemättömyydessä oli, että maahan ei oltu heitelty mitään keinotekoista. Luomuviljely oli helppo aloittaa.
Matin valkosipuleita saa Kuutos-Tiimistä Raahesta.
Etusivulla juuri nyt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt
Fellmaninpuistokatu 4, 92100 RAAHE
Mainosmyynti
Käyttö- ja sopimusehdot
Tietosuoja
Tilausehdot
Jakeluhäiriöt