Kolumni: Hyvän elämän ainekset

Kolumni: Hyvän elämän ainekset
Hanna-Leena Mattila

Pyysin omia 18- ja 25-vuotiaita nuoria aikuisiani poimimaan kolme tärkeintä ja kolme vähiten tärkeää seikkaa hyvään elämään yhdistettyjen asioiden listasta, jossa olivat valittavina vapaus, onnellisuus, oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo, terveys ja pitkä ikä, ystävät, rakkaus, hyvä koulutus, mielekäs työ, varallisuus, asunto hyvällä asuinalueella, turvallisuus ja vaikutusmahdollisuudet.

Kummankin nuoren listalta löytyivät tärkeinä asioina vapaus ja rakkaus. Rakkaus merkitsi heille samaa asiaa kuin perhe.

Vapauden he käsittivät yksilön vapaudeksi tehdä itseään koskevia pieniä ja isoja päätöksiä. Kannatusta saivat myös turvallisuus ja onnellisuus.

Yliopisto-opiskelijan ja tämän kevään abiturientin mielestä hyvä koulutus ei takaa hyvää elämää, eivätkä he pitäneet hyvää asuinaluetta tavoittelemisen arvoisena asiana mutta ymmärsivät sen merkitsevän paljon joillekin ihmisille.

Varallisuus ja vaikutusmahdollisuudet eivät myöskään päässeet tärkeiden asioiden listalle, vaan he olivat mieluummin onnellisia köyhiä kuin onnettomia rikkaita.

Laadin itsekin oman listani, eikä sen tekeminen ollut kovin helppoa, koska tärkeimpiin hyvän elämän seikkoihin olisi voinut valita useammankin.

En erityisemmin tavoittele pitkää elinikää mutta pidän terveyttä kuitenkin tärkeänä.

Arvostan myös vaikutusmahdollisuuksia, sillä ne kytkeytyvät mielestäni vapauteen tehdä valintoja.

Minullekin rakkaus kuuluu hyvän elämän tärkeimpiin asioihin, enkä käsitä, miten voisin edes elää ilman perhettäni ja heidän välittämistään. Minunkaan listaltani eivät löytyneet hienot asuinalueet ja varallisuus.

Luultavasti listautan hyvän elämän tekijät kohta lukio-opiskelijoillani.

Olisikin mielenkiintoista tietää, minkälaisia listoja laatisivat eri maiden nuoret, joille esimerkiksi koulutus, seksuaalinen tasa-arvo, turvallisuus tai terveys eivät ole saavutettavissa kuten täällä Suomessa. Tai miten suomalaiset olisivat arvottaneet hyvän elämän ainekset 50 vuotta sitten.

Mitkä asiat löytyvät sinun hyvän elämän listaltasi?


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: