Kolumni: Vain korjausnauhaa!

Kolumni: Vain korjausnauhaa!
Mikko Määttä

Tervetuloa lähetyksemme pariin. Tämä on Vain korjausnauhaa! Legendaariset entiset toimittajat ja kirjoittajat ovat kokoontuneet kahdeksi viikoksi kesäleirille.

Päivien aikana he saavat kokeilla, kuinka kollegoiden legendaaristen juttujen kirjoittaminen onnistuu mekaanisilla kirjoituskoneilla.

Koneet ovat aitoja, kirjailijoiden käyttämiä merkkejä aina 1800-luvun puolivälistä 1940-luvulle. Tupakan tuhkat on imuroitu pois nykyisen tupakkalainsäädännön vaatimuksten vuoksi.

Ensimmäisenä koneensa saa öljytä muun muassa Suomen Kuvalehdestä tuttu Ilmari Turja. Tervetuloa Ilmari!

Ilmari saa kirjoittaa uusiksi George Orwellin Puilla paljailla -klassikkoreportaasin.

Turja saa heti hyvän alun. Hän tuntuu olevan aivan kotonaan tekstin tehneen kirjailijan tweed-puvussa.

Valitettavasti aika loppuu kesken, joten meidän täytyy tyytyä radioystävälliseen versioon, josta on vähennetty loppupuolen adjektiiveja.

Turjan on aika antaa vuoro seuraavalle kilpailijalle. Hän on Veikko Ennala.

Räväköistä jutuistaan tunnettu Ennala saa kirjoitettavaksi edellä kilpailleen Turjan jutun, jossa pohdittiin, mistä margariini valmistuukaan. Onnea matkaan, Veke! Katsotaan, kuinka hyvin saat Turjan lentävät klassikkolauseet toimimaan. Äläkä säästele yksityiskohdissa. Ne ovat tämän jutun suola, kuten varmaan kaikki muistavat.

Hikihän siinä tuli, mutta hienosti Ennala selvisi loppuun saakka.

Nyt syödään! Enää pitää vain pohtia, mitä panemme lounaalla leivän päälle.

Ensi vuoden kisassa on kirjailijoita. Mukaan on lupautunut jo monta raskaan sarjan taituria. Kuka saakaan kirjoitettavaksi Mika Waltarin rakastetun romaanin Sinuhesta, joka taisi olla egyptiläinen?

Nettikyselymme perusteella suomalaisten suosikki Sinuhen kirjoittajaksi on Thomas Mann. Onhan hänelläkin jonkin verran kokemusta historiallisten romaanien kirjoittamisesta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: