Kolumni: Yhteistyö – lajina vaativa

Inga Nuojua

Olen aina ollut rivikansalainen. Niinpä mahdollisuutta määräysvallan käyttöön asioiden edistämisessä ei ole ollut.

Päälläni on ollut paha taipumus pulputtaa loputtomasti ideoita. Ukko on erikoistunut niiden alasampumiseen. Niistä, jotka ovat välttyneet osumalta, olen osan pystynyt toteuttamaan omin avuin. Valtaosa on ollut sellaisia, joiden eteenpäin viemiseen on ollut tarpeellista löytää yhteistyökumppaneita.

Luontevimmin yhteisiin juttuihin ovat lähteneet ne, joiden kanssa muutenkin on yhteisiä näkemyksiä. Työvuosina työyhteisöstä löytyi aina muutamia, jotka olivat valmiita panemaan itsensä likoon hullunkurisiltakin kuulostavien hankkeiden kokeilemiseen.

Mutta mitä laajemmaksi kuviot muuttuvat, sitä heterogeenisempaa väkeä tarvitaan mukaan, jotta tavoite pystytään saavuttamaan. Oleellista on, että mukaan tulevalta löytyy sellainen motiivi, joka pönkittää yhteisen päämäärän saavuttamista. Ja Oltava biologian termein symbionttinen. Muuten suhde kehkeytyy hyväksikäytöksi ja loppuu jossakin vaiheessa turhautumiseen.

On suuri etu, jos toimijat ovat kutakuinkin samaa suuruusluokkaa. Se mahdollistaa tasa-arvoisen kanssakäymisen. Suureksi itsensä tuntevalla toimijalla tuntuu olevan taipumus käskyttää pienempiään. Sille pohjalle rakennettu yhteistyöyritys ei kestä pitkään – ei edes välttämättä ala.

Yhteistyöllä pystytään saamaan aikaan sellaista, mikä on enemmän kuin osiensa summa. Tämän olen konkreettisesti havainnut kahden vuosikymmenen kokemuksella luomumarkkinoiden järjestämisestä. Jokainen mukaan tullut uusi toimija on tuonut tapahtumaan uuden lisävivahteen. Järjestäjätyöryhmän on vain pidettävä huolta siitä, että vivahteet sointuvat yhteen. Sama näyttää toteutuvan puutarhamessujen järjestämisessä.

Yhteistyötä kannattaa kokeilla aina – niidenkin kanssa, joita kohtaan tuntee ennakkoluuloja. Voi iloisesti yllättyä. Ja yhteistyöstä voi aina vetäytyä, jos se ei oikeasti onnistu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: