Kolumni: Zak Peri

Vesa Joensuu
Kolumni: Zak Peri
Pekka Jaatinen

Parikymppisenä kauppaopistolaisena ostin ja myin ommaa käyttyä varten sähkösiä ja akustisia kitaroita. Soittamaan en oppinu. Mutta kitaraharrastuksen takia tuli käytyä palijo Kauppakavulla mussiikkiliikkeesä. Kaken kanssa aina juteltiin niitä näitä ja tulipa joskus ostettua joku lättyki.

Kerran puhuttiin Zak Peristä ja Kake sano, että se taitaa essiintyä vieläki. Ja tämän keskustelun aikaan elettiin siis 1980-luvun puoltaväliä. Se tuntu hurijalta kuulla. Luulin, että kaveri pistää vähä eholle. Että eikö sen Zak Perinki pitäs olla jo kuollu, niinku kaikkien muittenki kunnon rokkareitten?

Mutta totta se oli. Chuck Berry keikkaili ihan viime vuosiin saakka ja kuoli nyt, vasta muutama viikko sitte, 90-vuotiaana.

Mullahan on mussiikkimaku juuttunu tuonne alakuräjähyksen aikoihin. Vuonna kuokka ja jussi praimissa rokkas justiisa Berry, Little Richard, Bill Haley, Elvis ja tappaja, Jerry Lee Lewis. Berryhän näistä teki eniten piisejä, joista toiset sitte esitti kovereita. Jäläkikätteen on kuitenki selevinny, että eihä se Berrykää ihan itte niitä kaikkia hittejään veivannu, vaan sitä autto sen pianisti Johnnie Johnson yli 30:ssä piisisä.

Muutaki lainvastasta Peri teki. Ja niin teki muukki rokkipioneerit. Niinku myöhempienki aikojen tähet. Harrastivat huimausainehommia ja vehtasivat alaikästen kanssa. Ja niin eelleen.

Mutta mussiikki toimi.

Ku kuulin, että Zak Peri on kuollu, otin hyllystä teeveeteen ja pistin soimaan. Kahtoin Lontoon keikan vuojelta 1972. Vempli täynnä porukkaa ja Peri illan pääessiintyjä. Kyllä lähti, hä?

Perihän oli siitä onnellisesa asemasa, että ku sen piisit on niin kuulusia ja heleppoja, se ei tarttenu ommaa päntiä. Se luotti siihe, että joka maasta joka kaupungista löytyy orkka, joka ossaa sen piisit ja pystyy säestään. Tämän takia keikat onnistu vaihtelevasti. Onneksi Rollareitten Kiifu pisti mestarin ruotuun 1987 Hai, hail rokänroll -elokuvvaa varten ja reenautti orkkaa ja mestaria vilimatisoitavalle keikalle.

Zak Peri ei katkokävelly. Sehä ankkakäveli. Mennä viuhto koipi suorana estraatin laiasta laitaan ja takasi. Harva tietää, että Johnny B. Goode soi avaruuesaki. Se onki ainua rokkipiisi, joka 1977 pääsi avaruusluotaimen mukkaan kertommaan muille maailmankaikkeuven sivilisaatioille ihimiskunnan saavutuksista.

Tähtien takkaa raikaa tänäki iltana: Kou, Zani, kou!


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: