Mielipide: Raahe tarvitsee käräjäoikeuden

Raahe tarvitsee oman käräjäoikeuden. Tämä on nyt saatava Helsingissä päätöksiä tekevän hallituksen tietoon, sillä hallituksen suunnitelma käräjäoikeusverkon harventamiseksi uhkaa maakunnan toiseksi suurimman kaupungin omaa käräjäoikeutta.

Lakkauttamisuhkaa perustellaan säästöillä. Ne ovat Raahen tapauksessa kyseenalaisia perusteluita: käräjäoikeuksien määrän vähetessä todistajien ja asianosaisten matkat pitenevät. Tästä aiheutuu suoria kustannuksia valtion korvausvastuina ja oikeudessa asioivien maksettavaksi jäävät kulut ja tulonmenetykset tulevat niiden päälle. Eikä kovin järkevää varainkäyttöä ole sekään, että juhlavuonna varta vasten oikeustaloksi rakennettu käräjäoikeusrakennus jää vaille käyttöä.

Kululaskuja vakavampi asia on käräjäoikeuden lakkauttamisesta seuraavat välilliset vaikutukset. Paikallisen tuomioistuimen sisällä ja ympärillä on osaamista, joka on välttämätöntä seudun kehittämiselle. Kun oikeusistuin lähtee, lähtevät asianajajatkin. Paikallinen osaaminen katoaa käräjäsalista ja koko kaupungista. Sopimusasioiden hoito, yritysten perustaminen ja yritystoiminnan kehittäminen ulkoistuvat muualle – ja perässä karkaa paljon muutakin.

Raahe on vetovoimainen keskus, jolla on edellytykset kehitykseen ja terveeseen kasvuun. Se on kohtuullisen matkan päässä niin Oulusta kuin tulevasta Pyhäjoen voimalastakin. Osaamista edellyttävällä elinkeinotoiminnalla on menestymisen mahdollisuudet. Menestys edellyttää kuitenkin, että valtiovalta ei pura alueelta oman toimintansa perustaa.

Hallitus on kunnostautunut hallinnon rakenteiden ajamisessa. Maakuntahallinnosta ollaan tekemässä raskas, monialainen byrokratiajättiläinen. Kuntien todellisuus on jäänyt sen taakse. Samalla on unohtunut, että juuri oikeuslaitos on julkisen vallan ydintoimintaa. Ideologiasta riippuen voimme olla montaa mieltä siitä, mitä tehtäviä valtiolle kuuluu. Kaikissa yhteiskuntamalleissa sille kuitenkin kuuluu oikeusjärjestyksen ylläpito ja oikeusturvan takaaminen ihmisille. Oikeusturvasta ei saa karsia, siitä ei voi säästää. SDP:n vaihtoehtobudjetissä käräjäverkko turvataan, Raahe mukaanlukien.

Tytti Tuppurainen, Kansanedustaja, sd.

Virpi Aho, Raahen Sosialidemokraatit ry, varapuheenjohtaja 


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Juna meni jo -tyyliin laahaavaa demaripolitikointia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: