Puheenvuoro: Raahen talousalue kääntyy kasvuun

Raimo Seikkala

Raahen Kauppakamariosaston alueella toimivat seutukunnat ovat onnistuneet parantamaan vetovoimaansa. Jo viime vuonna Siika-Pyhäjokilaakson alueen neljästä seutukunnasta Siikalatva lisäsi asukaslukuaan. Nyt alkuvuodesta myös Raahen seutukunta kasvatti väkimääräänsä 137 asukkaalla.

Muuttovoiton myötä yritysten palveluiden kysyntä kasvaa ostovoiman lisääntyessä. Uudet asukkaat ratkaisevat osaltaan myös yritysten tämän hetken suurinta haastetta, osaavan työvoiman saatavuutta. Alueen suurinvestoinnit tuulivoima, Hanhikivi 1 ja Mustavaaran Raahen vanadiinitehdas aiheuttavat pysyvästi sekä työvoiman lisätarvetta että henkilö-ja rahtiliikenteen kasvua. 

Sujuvat liikenneyhteydet tukevat kasvua. Tämän vuoksi osaston edustajat kävivät elokuussa keskustelemassa ELY-johdon kanssa Kasitien ruuhkautumisesta, vaikka sekä Raaheen että Liminkaan onkin valmistumassa ohituskaistapari. Tavoitteena on saada tie- ja rakennussuunnittelu käyntiin kasitiellä vielä Revonlahden ohituskaistaparille, jotta uusien ohituskaistojen 23 kilometrin välisen alueen ruuhkia saadaan purettua. Tällä hetkellä pelkästään SSAB:n terästehdas ja Raahen kaupunkikonserni synnyttävät kasitielle 1900 henkilöauton liikennevirran päivittäin pohjoisesta.  

Pendelöinti kasvaa pysyvästi, kun lähivuosina Raahen seudulle asettuu Fennovoiman noin 450, Mustavaaran noin 150 työntekijää ja tuulivoimaloiden noin 100 kunnossapitäjää. Samanaikaisesti raskas liikenne ja erikoiskuljetukset lisääntyvät pysyvästi kasitiellä varsinkin Raahe–Liminka-välillä suurhankkeiden rakentamisen, käytön ja kunnossapidon myötä. Pelkästään vanadiinitehdas voi kasvattaa suurteollisuuden rekkaliikenteen päivittäisestä 270 yksiköstä jopa 362:een.

 Liikenneyhteyksien lisäksi Raahen kauppakamariosasto on vauhdittanut osaavan työvoiman saatavuutta perustamalla työryhmän rakennusalan ammattikorkeakoulutuksen käynnistämistä varten osaston alueella. Yhteishaku on käynnissä 6.–20. syyskuuta ja tekniikan amk-opetus palaa Raaheen 8. tammikuuta vuonna 2018 koulutuskeskus Brahen ja Kajaanin AMK:n yhteistyön avulla. Töitä on luvassa, sillä alueen rakennusalan yrityksillä on tarve työllistää neljän seuraavan vuoden aikana 110 rakennusalan insinööriä. Ja tämä ei sisällä Fennovoiman työmaan tarpeita.

 Rakennusalan ja teollisuuden työpaikkojen määrän kasvu sekä kaupungistumisen trendi ovat tuomassa vahvan ostovoiman talousalueelle, mutta haasteena on palvelualojen alikehittyneisyys. Seuraavaksi on tarpeen yhteistyöllä edistää vahvan kaupallisen keskuksen syntymistä Siika-Pyhäjokilaaksoon, jotta palvelut monipuolistuvat ja palvelualojen työpaikkojen määrä kasvaa. Nyt ostoseuroja matkaa Ylivieskan, Kempeleen ja Oulun suuntaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: