Viikonlopuksi: Kirkko ohjaa pyhyyteen

Viikonlopuksi: Kirkko ohjaa pyhyyteen
Tatjana Ihatsu

Entisessä portinvartijan talossa Brahenkatu 2:ssa on ortodoksinen rukoushuone. Ortodoksinen seurakunta on vuokrannut Raahen kaupungilta tilat käyttöönsä, ja jo liki kaksikymmentä vuotta toiminta huoneistossa on ollut vilkasta. Pekanpäivien aikaan pyhäkön ovi oli kutsuvasti auki – oli avoimien ovien päivä. Vieraita kävi runsaasti, olihan edellisestä tutustumispäivästä jo monta vuotta.

Koska rakennusta ei ole alun perin suunniteltu jumalanpalveluskäyttöön, siinä on ortodoksista perinnettä ajatellen joitakin epätyypillisiä piirteitä, kuten suuret ikkunat ja pieniin "lokeroihin" jaettu sisätila yhtenäisen salin asemesta. Tällaisista käytännön syistä johtuvista tekijöistä huolimatta rukoushuoneemme on viehättävä. Taitavat kädet ovat sen talkootyönä remontoineet vanhaa rakennusta kunnioittaen. Ikonit, tekstiilit, kalusteet ja muu irtaimisto on tehty itse tai saatu lahjoituksina. Lopputulos on kirkon perinteen mukaisesti kaunis.

Kauneus kuuluu ortodoksisen kirkkotilan visuaaliseen ominaisilmeeseen luonnollisena asiana. Jo aikojen alussa Jumala ilmaisi itseään luomalla maailmankaikkeuden, jonka ihminen Jumalan luotuna ymmärtää olevan täynnä harmoniaa ja kauneutta. Näin ollen ympärillämme oleva aineellinen maailma on lähtökohtaisesti arvokasta ja hyvää.

Ortodoksinen kirkko tuokin konkreettisen materian näkyviin korostuneesti sekä itse kirkkotilassa että jumalanpalveluksien eri vaiheissa. Aineellinen on tuotu pyhään tarkoitukseen ja siksi jokainen kirkon toimituksiin liittyvä esine on ennen käyttöön ottoa pyhitetty veden vihmomisella, joka sekin on ensin omassa toimituksessaan pyhitetty.

Ortodoksinen kirkkosali on kuin hiljainen ylistysrukous Jumalalle. Tätä pyhitettyä tilaa varten ovat ihmiskädet työstäneet Hänen luomakuntansa materiaa ilmaisemaan kauneutta, joka kantaa kiitosta maailman Luojalle. Ortodokseilla onkin vahva tunne siitä, että kirkko on todellinen Jumalan huone, ja pyhäkössä vierailijana käyväkin aistii paikan erityisyyden.

Kirkkotilan kauneus ohjaa vierasta ensisijaisesti pyhyyden kohtaamiseen. Tähän viittaa myös liturgian viimeinen rukous, jossa pappi lukee pyynnön: "Pyhitä ne, jotka rakastavat Sinun huoneesi kauneutta. Palkitse jumalallisella voimalla heidän kunnioituksensa kunnialla."


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: