Henri Ylikulju haluaa jakaa vastuuta Puljusta

Vesa Joensuu
Henri Ylikulju haluaa jakaa vastuuta Puljusta

Henri Ylikulju laskee harrastaneensa skeittaamista 17 vuotta.

Mikko Määttä

Keskiviikkoiltapäivänä kello 16 Henri Ylikulju on juuri aukaissut Yritysperällä sijaitsevan Puljun ovet. Skeittihallissa on jo kaksi vakiokävijää.

Ylikulju on ollut Raahen Rullalautailijoiden puheenjohtaja jo 12 vuotta. Sinä aikana yhdistyksen suurin saavutus on ollut seitsemisen vuotta sitten avattu Pulju. Se suunniteltiin ja rakennettiin talkoilla. Vuosien aikana Ylikulju on viettänyt täällä lukuisia tunteja joka ainoa viikko.

Viimekesäiset talousongelmat ovat takana. Rahasta ei ole nyt suurin huoli, sillä hallin vuokrat kyllä hoituvat nuorisotoimen avustuksella ja hallin käytöstä perittävillä pienillä maksuilla. Toimintaa tukemaan tuli kesällä myös joitain yksittäisiä avustuksia. Kaikesta huolimatta Ylikulju on ollut tänä syksynä väsynyt.

Katso videolta, millaista menoa Puljulla on. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Ensimmäiset kymmenen vuotta toiminta oli mielekästä, mutta parin viime vuoden aikana Puljun toiminnan pyörittämisestä on tullut stressin aihe.

–Olen antanut omasta elämästäni niin paljon.

Välillä hänestä on tuntunut, että Puljulla skeittaamisestakin on mennyt ilo. Tunteja kertyy paljon, sillä halli pidetään auki käytännössä kahden ihmisen avulla arkisin kello 16–20 ja lauantaisin kello 14–19. Kun toinen on pois, toisen on oltava paikalla.

Hän on tottunut hoitamaan yhdistyksen asioita paljon itse. Hän pohtii, että esimerkiksi talouden pyörittäminen olisi järkevää delegoida jollekin toiselle. Itse hän voisi jättäytyä vaikkapa toiminnanjohtajaksi.

Ylikulju avautui raskaista ajatuksistaan Puljun Facebook-sivuilla muutama viikko sitten. Hän sai runsaasti yhteydenottoja. Niitä tuli muun muassa kaupunginvaltuutetulta. Päivitykseen tulleissa viesteissä ehdotettiin, että kaupungin pitäisi sitoutua toimintaan nykyistä enemmän.

Kirjoittaminen kannatti.

–Vähän valoisammalta näyttää, Ylikulju sanoo nyt.

Yhteydenotot ja viestit tuntuivat hyvältä.

Pulju on monille hyvin tärkeä paikka. Tämän hetken skeittareista voi kasvaa tulevaisuuden vastuunkantajia. Ylikulju ja kaupungin nuorisotoimi ovat olleet yhteyksissä. Ratkaisua toiminnan jatkamiseen on alettu todella etsiä.

Hän kertoo sisimmässään tietävänsä, että ei hän hallia ole pikaisesti sulkemassa.

Facebook-päivityksessä olleita ajatuksia hän oli pohtinut itsekseen ja puhunut kavereilleen. Heidän kannustuksestaan hän aukaisi suunsa julkisesti.

Puljusta hän on joka tapauksessa ylpeä.

–Tämä on hyvämaineisimpia skeittihalleja Suomessa.

Erityistä kiitosta halli on saanut juniorityöstään. Tiistaisin Puljulla kokoontuu aloitteleville harrastajille suunnattu skeittikerho.

–Se on aina siistiä nähdä, että kävijät kehittyvät vauhdilla.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Raahessa ollaan jäljessä monessa asiassa kun asiat käsittelee nuorisoa ja lapsia. Kun kyseessä on koulu-ikäiset ja siitä vanhemmat, ei heille ole tukea. Pulju on hyvä esimerkki siitä että se on pyörinyt jossakin sivussa, sitä ei ole missään kaupungin strategiassa niin kuin ei muutakaan mikä liittyy nuorisoon.
    Jos tässä kaupungissa halutaan tukea lapsia ja nuoria, on heitä kuunneltava, luotava kanava keskustelulle sekä avoimuudelle. Nämä nuoret kaupunkilaiset eivät tule tuomaan kaupungille mitään jos ei nyt herätä ja tueta ja ollaan läsnä. Menkää päättäjät sinne missä ne nuoret on nyt, keskustelkaa siellä mistä heidät löydätte. Varmaan tulette yllättymään siitä kuinka fiksuja he ovat ja mitä he tahtoisivat jos he saisi päättää. Päättäjät, jalkautukaa ja kuunnelkaa!

  • Nimetön

    Eiköhän tähän löydy vetäjät kaupungilta muutama työtön nöyryyttävään työtoimintaa kuntoutumaan 9e päivä palakalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: