Kuninkuuslaji vei mennessään

Raahelaislähtöinen Panu Lieto teki triathlonista ja treenaamisesta itselleen ammatin. Kisaura jatkuu ja tavoitteita riittää edelleen.

Toni Länkinen
Kuninkuuslaji vei mennessään

Raahelaislähtöinen triathlonisti Panu Lieto jatkaa kilpailemista ja toimii samalla yrittäjänä valmennusalan yrityksessä.

Toni Länkinen

Panu Lieto halusi nuorena poikana itselleen ammatin uimisesta. Sen takia Liedon perhe muutti Raahesta Ouluun, jotta Panu pystyi treenaamaan kovassa seurassa.

Uinnista ei kuitenkaan tullut niin hyvää menestystä, että siitä olisi tullut nuoren miehen leipälaji. Vähitellen uiminen vaihtuikin monipuolisempaan triathloniin, johon lopullinen sysäys tuli armeija-aikana.

–Jotakin piti keksiä, kun minulla on kova kilpailuvietti. Oli pakko kehitellä joku urheilulaji armeijaan, jotta siellä pääsisi helpommalla, Lieto muistelee hymyillen.

Ensimmäisen triathlon-kisansa Lieto veti läpi vuonna 2002. Nyt takana on valtavia määriä kilometrejä niin maassa kuin vedessäkin. Taskussa on myös SM-kultaa neljän vuoden takaa sekä kymmenkunta muuta SM-mitalia.

–Kiersin monta vuotta Euroopan cupia, ja olen ollut EM-kisoissa. Niissä ei ole tullut menestystä, koska taso on maailmalla niin kova, Lieto alleviivaa.

Triathlonia voidaan hyvällä omalla tunnolla kutsua kestävyyslajien kuninkuusmatkaksi. Täyspitkä triathlon koostuu 3,8 kilometrin uinnista, 180 kilometrin pyöräilystä ja 42 kilometrin maratonjuoksusta. Eli ei mikään ihan tavallinen sunnuntailenkki.

Lieto ei ole itse suorittanut täyttä triathlonia, mutta sellainenkin on jonain päivänä edessä. Kuntoa miehellä toki riittää, mutta silti täyspitkä on saanut odottaa.

–Vaimo on jo suorittanut kolme täyttä matkaa, Lieto lähettää kotiinsa terveisiä.

Lieto kisailee puolikkaalla sekä perusmatkalla. Jälkimmäinen on neljäsosa täydestä matkasta.

–Seuraava kisa on parin viikon päästä Englannissa. Se on puolimatkan kilpailu, Lieto valottaa tulevaa.

Lieto teki pitkän työuran Puolustusvoimilla, Keski-Suomessa ja Kajaanissa, mutta ne hommat ovat nyt jääneet. Tällä hetkellä mies keskittyy yhdessä Jussi Lotvosen kanssa yrityksen pyörittämiseen. Miehet valmentavat eri lajien urheilijoita - osaa etänä ja osaa livenä.

–Tällä hetkellä meillä on noin sata valmennettavaa.

Vaikka Liedolla on takana jo pitkä ura, ei hän aio lopettaa rankkaa lajia. Ei ehkä koskaan.

Tällä hetkellä 35-vuotias mies on loistavassa kunnossa, kun viime vuoden vammat ovat parantuneet.

–Tämä on hyvä laji, koska tässä voi kilpailla myös ikämiessarjoissa. Niitä on 30-vuotiaasta ylöspäin, eli pääsen jo ikämiehiin. En halua lopettaa ikinä näin hienoa lajia, Lieto vakuuttaa.

Oululaistunut raahelainen treenaa käytännössä joka päivä. Aamuisin hän käy uimassa tunnin.

Välillä hän tekee töitä, kunnes taas iltapäivällä edessä on juoksu- tai pyörälenkki. Harjoitustunteja tulee viikosta riippuen 10-30.

Mikä lajissa kiehtoo niin paljon, että jaksat satsata siihen joka päivä?

–Lajin monipuolisuus. Tästä löytyy aina haasteita ja kehityksen kohteita. Ja tämä on sosiaalinen laji, kun on hyvä porukka, Lieto kertoo.

Triathlon on olympialaji, mutta Lieto ei ole päässyt maistelemaan sitä tunnelmaa. Eikä hän siitä varsinaisesti enää unelmoikaan, mutta yksi haave miehellä on. Se liittyy Joroisilla järjestettävään Suomen kuninkuuskisaan.

–Haluan saada sieltä ensi vuonna keinolla millä hyvänsä mitalin. Tänä vuonna ei ollut vielä riittävää kuntoa siihen, Lieto kertoo.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: