Navigaattori ei auta suunnistuspolulla

Saloisten Reippaan kuntorasteilla käy liki sata osanottajaa joka viikko. Suunnistus kiinnostaa raahelaisia.

Toni Länkinen
Navigaattori ei auta suunnistuspolulla

Saloisten Reippaan puheenjohtaja Petri Tuominen on aktiivinen suunnistaja. Tämä kuva on keskiviikon kuntorasteilta. Tuominen sijoittui lopulta A-radalla kuudenneksi.

Toni Länkinen

–Kukaan meidän porukasta ei ole eksynyt kuntorasteilla niin pahasti, että häntä olisi tarvinnut lähteä etsimään. Kyllä sieltä rastit löytyvät kohtalaisesti, ja meillä on myös polkuja myötäileviä ratoja, Saloisten Reippaan puheenjohtaja ja aktiivinen suunnistaja Petri Tuominen vastaa kysymykseen mahdollisista eksymistapauksista.

Kuntorastit vetävät joka viikko kymmenittäin osanottajia eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata. Parhaimmillaan metsään kirmaa jopa sata suunnistajaa.

Sen lisäksi Raahen metsissä pyörii myös hippolaisia, eli nuoria, jotka opettelevat suunnistuksen taitoja. Kuntorasteja järjestetään koko kesän, heinäkuun pientä taukoa lukuun ottamatta, eri puolilla Raahen metsiä.

Oulaisista tämän viikon kuntorasteille tullut Eija Piispanen kehuu Valtatie 8:n varressa sijaitsevaa Palokankaan aluetta. Hänelle Raahen metsät ovat tulleet vuosien mittaan varsin tutuiksi.

–Melkein joka ilta ollaan jossakin suunnistamassa, eli kierrämme lähiseudun rasteja. Täällä on ihan mukavat maastot, Piispanen toteaa.

Toni Länkinen
Oulaisista Raahen kuntorasteille saapunut Eija Piispanen kehuu Palokankaan maastoa mukavaksi.

Oulaisista Raahen kuntorasteille saapunut Eija Piispanen kehuu Palokankaan maastoa mukavaksi.

Piispanen on harrastanut suunnistusta viitisentoista vuotta. Alun perin hän lähti lajin pariin lastensa kautta. Kilpaileminen tuli kuvioihin mukaan vasta myöhemmin.

–Kunto kohoaa ihan huomaamatta. On mukava, kun aina joutuu pohtimaan, mistä rasti löytyy, Piispanen kertoo.

Maailma digitalisoituu jatkuvasti. Myös suunnistus on saanut siitä osansa. Suunnistuksesta on haluttu tehdä enemmän televisiolajia, joten gps-laite seuraa kilpailijoiden etenemistä, eli katsoja voi seurata häntä reaaliaikaisesti.

Onko esimerkiksi gps-kellosta hyötyä rastien löytymisessä, vai mennäänkö edelleen vanhalla tyylillä, eli kompassilla?

–Ei siellä ehdi paljon kelloja katsella, kun rasteja etsitään. Mutta jälkeenpäin suunnistaja voi katsoa kulkemansa reitin, ja arvioida olisiko kannattanut mennä jotain muuta reittiä, Tuominen valottaa.

Toni Länkinen
Panu Peisa sijoittui kuntorastien A-radalla kakkoseksi.

Panu Peisa sijoittui kuntorastien A-radalla kakkoseksi.

Puheenjohtaja kertoo, että kuka tahansa voi tulla kuntorasteille mukaan. Suunnistustaustaakaan ei välttämättä tarvita, sillä paikan päällä saa opastusta ja reittejä on eritasoisia.

–Kunhan saa kartan oikein päin, Tuominen naurahtaa.

Toni Länkinen
Keskiviikon kuntorastit vietiin läpi hyvässä säässä. Hyttyset olivat tosin löytäneet paikalle.

Keskiviikon kuntorastit vietiin läpi hyvässä säässä. Hyttyset olivat tosin löytäneet paikalle.

Saloisten Reippaan suunnistusporukka lähti varhain lauantaiaamuna kohti Joensuussa järjestettävää Jukolan viestiä. Miesten sarjassa heillä on peräti neljä seitsemän henkilön joukkuetta. Naisten puolella Reippaan suunnistajia on Jukolassa kolme neljän henkilön joukkuetta.

Miesten viesti kisataan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Naisten vastaava juostaan jo lauantaina päivällä.

–Jos saamme joukkueen 200 sakkiin, niin se olisi jo hyvä. Viime vuonna paras joukkue oli sijalla 292, Petri Tuominen mainitsee.

Tuominen on itse yksi niistä, jotka starttaavat yökilpailuun. Jukolassa meno ei ole aivan hirvittävän vakavaa. Sinne saattaa tulla porukoita, jotka eivät ole juuri suunnistaneet ennen.

Kaikkiaan suunnistajia nähdään Joensuussa noin 16 500. Heistä arviolta tuhat suunnistajaa kuuluu palkintosijoja vakavasti tavoitteleviin joukkueisiin.

–Tämä on minulle jo 15. kerta putkeen, kun olen siellä kilpailemassa. Onhan se Jukola hieno kokemus, Tuominen hymyilee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: