Pystykorvalla keskelle taulua

Raahen seutukuntaan tuli kultaa ja kunniaa perinneaseiden SM-kisoista. Jouko Rautio ja Simo Maijala nappasivat henkilökohtaiset kultamitalit.

Vesa Joensuu
Pystykorvalla keskelle taulua

Jouko Rautio ja Simo Maijala treenaavat perinneaseammuntaa Palokankaan radalla. Kausi alkaa olla tämän lajin suhteen vähitellen paketissa.

Toni Länkinen

Sodassa käytetty sotilaskivääri, eli tuttavallisemmin pystykorva, on iso osa Jouko Raution ja Simo Maijalan arkea. Miehet kisailevat perinneaseammunnoissa, ja varsin menestyksekkäästi kilpailevatkin.

Reilu viikko sitten Maijala voitti Lahdessa käydyissä SM-kisoissa yleisen sarjan ja Rautio 50-vuotiaiden miesten sarjan.

Rautio ampui tosin niin hyvän tuloksen, että hän olisi päihittänyt sillä myös Maijalan yleisessä sarjassa. Lisäksi tuomisina oli pari joukkuehopeaa.

–Olihan se nappisuoritus, Maijala myöntää.

Vesa Joensuu
Jouko Rautio voitti 50-vuotiaiden sarjan perinneaseiden SM-kisoissa.

Jouko Rautio voitti 50-vuotiaiden sarjan perinneaseiden SM-kisoissa.

Perinneaseammunta on Reserviläisurheiluliiton alainen laji, jossa ammutaan sodan aikaisilla pistooleilla ja kivääreillä. Sillä on pitkät perinteet maailmalla, mutta lajin MM-kisoja ei ole kisailtu vuosikymmeniin.

–Silloin kun MM-kisoja oli, ammuttiin siellä aina järjestävän maan aseilla, Rautio valottaa.

Tällä hetkellä SM-kisoja järjestetään vuosittain keväällä ja syksyllä. Seuraavan kerran ammutaan toukokuussa Lahdessa.

Ensi vuoden syksyllä puolestaan mitaleista taistellaan Oulussa.

Maijala ja Rautio edustavat muissa ammuntalajeissa Raahen Ampujia, mutta perinneasekisoissa Maijalan edustama taho on Pyhäjoen reserviläiset ry ja Rautiolla Raahen vastaava yhdistys.

Kun puhutaan reserviläislajista, syttyikö miesten kipinä sota-ajan aseisiin jo armeija-aikana?

–Kipinä ammuntaan syttyi jo 14-15-vuotiaana, mutta vasta vuonna 2009 kävin ensimmäisiä perinneasekisoja, Rautio muistelee.

–Samoihin aikoihin oli minunkin ensimmäinen kisa tässä lajissa, Maijala säestää.

Vesa Joensuu
Simo Maijala onnistui ampumaan SM-kisoissa nappisuorituksen. Sillä irtosi yleisen sarjan kultamitali.

Simo Maijala onnistui ampumaan SM-kisoissa nappisuorituksen. Sillä irtosi yleisen sarjan kultamitali.

Niin Maijala kuin Rautiokin ampuvat myös muita lajeja kuin perinneammuntaa. Ensin mainitun kaapista löytyy muun muassa pienoiskivääri. Perinneasekausi alkaa olla ohi, mutta ammuntaa voi harrastaa eri muodoissaan myös talvella.

–Kilpailen talvella hirvenhiihdossa, Rautio valottaa.

Kummallakin herralla on muutamia sota-aikaisia aseita. Äkkiseltään tuntuisi, että ne ovat äärettömän arvokkaita. Mutta miesten kertoma hinta yllättää.

–Hinta on siinä 500 euron ympärillä, eli se on halvempi kuin esimerkiksi pienoiskivääri, Rautio tähdentää.

Rautio ja Maijala arvioivat, että Suomessa on edelleen varmaankin tuhansia sota-ajan aseita. Jos ase on kestänyt sodan ja vielä yli 70 vuotta senkin jälkeen, täytyy sen olla todella kestävä.

–On ne lujaa tekoa, Maijala vahvistaa.

Pitääkö vanhaa asetta huoltaa paljon?

–Ei niitä huoltohommia tarvitse tehdä hirveän paljon, Rautio lisää.

–Öljyt piippuun, se riittää yleensä, Maijala säestää.

Jotta perinneasekisoihin pääsee ampumaan, täytyy olla armeijan käynyt. Eli varsinaista ikärajaa ei ole.

Toimintaan toivotaan mukaan myös nuoria ampujia, sillä nuorin lajin harrastaja tällä alueella alkaa olla jo kolmekymppinen.

–Armeijaikäisiä nuoremmatkin pääsevät halutessaan kokeilemaan perinneammuntaa. Reserviläisten nettisivujen kautta voi ottaa yhteyttä - sitä kautta pääsee mukaan toimintaan, Rautio opastaa.

Perinneaseammunta voi Suomessa tällä hetkellä varsin mukavasti.

Lajilla on satoja harrastajia eri puolilla maata.

–Toukokuun SM-kisoissa oli noin 300 ampujaa, Maijala muistelee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: