Raahelaisväriä maahockeyn maajoukkueessa

Olli Vesakoski haluaa tuoda tutuksi suomalaisille hieman vieraampaa lajia.

Rainer Lönnbäck
Raahelaisväriä maahockeyn maajoukkueessa

Urjalan Sisukiekkoa edustava raahelaislähtöinen Olli Vesakoski on ollut maahockeymaajoukkueen ringissä jo nelisen vuotta.

Toni Länkinen

Reilut kymmenen vuotta sitten raahelaislähtöisen Olli Vesakosken kaveri kysyi Turussa opiskelevalta nuorelta mieheltä, että haluaisiko hän lähteä kokeilemaan, miltä tuntuvat maahockeytreenit.

Aikanaan koripalloa harrastanut Vesakoski ei kieltäytynyt, vaikka laji ei ollut lainkaan tuttu. Mutta lopulta ne treenit jäivät kuitenkin väliin.

–Menin suoraan pelaamaan. Kerran kävin tosin kokeilemassa lajia ennen sitä, Vesakoski muistelee hymyssä suin.

Ja sillä tiellä hän on edelleen. Vesakoski uppoutui suomalaisille hieman vieraampaan lajiin, ja nelisen vuotta sitten hän pääsi jo maajoukkueeseen asti.

Nyt maaotteluita on vyöllä vajaat kymmenen, mutta tämän vuoden EM-karsinnat hän joutui jättämään väliin.

Ensi viikolla 35 vuotta täyttävän miehen katse on kuitenkin jo parin vuoden päästä pelattavissa seuraavissa karsinnoissa.

–Paljon tehdään töitä sen eteen, Vesakoski vakuuttaa.

Suomessa on maahockeyn harrastajia vajaat tuhat. Heistä viitisensataa omistaa kilpailulisenssin. SM-sarjassa pelaa viisi, ja 1-divarissa seitsemän joukkuetta.

Pohjoisin seura on Vesakosken tietojen mukaan tällä hetkellä Seinäjoella.

Urjalassa asuva Vesakoski edustaa seuratasolla paikallista Sisukiekkoa, ja joukkue nousikin kesän päätteeksi ensi kaudeksi SM-sarjaan.

–Lopullinen päätös meidän sarjapaikasta tosin tehdään vasta ensi kesänä, Vesakoski mainitsee.

Maahockey on olympialaji ja siinä järjestetään EM-kisojen lisäksi myös MM-kisoja. Suomella on tässä lajissa pidempi matka arvokisoihin kuin vaikkapa jalkapallossa.

Maahockey on yksi suurimmista palloilulajeista koko maailmassa.

–Edellä ovat vain koripallo, lentopallo ja jalkapallo. Lajin ykkösmaa on tällä hetkellä Hollanti, mistä löytyy peräti 200 000 lajin harrastajaa.

Mutta Suomessakin harrastajamäärät kasvavat ja laji tulee koko ajan enemmän tietoisuuteen. Ainakin Urjalassa nuoret pääsevät pelaamaan maahockeytä myös koulussa.

–Muualla lajia pelataan myös koulun liikuntatunneilla, mutta ei Suomessa. Paitsi meillä sitä pelataan, ala-asteella liikuntatunteja vetävä luokanopettaja hymyilee.

Toni Länkinen
Olli Vesakoski piipahti tällä viikolla Raahessa. Hän arvioi Koivuluodon tekonurmen olevan varsin kelvollinen alusta myös maahockeyn pelaamiseen.

Olli Vesakoski piipahti tällä viikolla Raahessa. Hän arvioi Koivuluodon tekonurmen olevan varsin kelvollinen alusta myös maahockeyn pelaamiseen.

Suomen kesä on tunnetusti varsin lyhyt, joten moni maahockeypelaaja pelaa talvisin sisähockeytä. Myös siinä lajissa on oma SM-sarjansa. Vesakoski ja Sisukiekko aloittavat marraskuussa toisen kautensa SM-tasolla.

–Sisähockeytä pystyy pelaamaan liikuntasaleissa. Esimerkiksi Raahessa liikuntahallilla se olisi mahdollista, Vesakoski mainitsee.

Vesakoski arvioi, että hänen koripallotaustastaan on hyötyä myös näissä lajeissa. Vaikka kyseessä onkin aivan erilainen laji.

Maahockeytä on vaikeaa verrata mihinkään toiseen lajiin. Sitä pelataan jalkapallokentän kokoisella alueella ja kentällä on 11 pelaajaa kummassakin joukkueessa.

Myös pelipaikat menevät suunnilleen kuten jalkapallossa.

–Juoksuvoima on tässä lajissa isossa roolissa. Maahockey on älyttömän nopeatempoinen laji, Vesakoski valottaa.

Edellisiä olympialaisia seuranneet saattoivat tunnistaa Ylen tv-lähetyksessä tutun äänen. Olli Vesakoski nimittäin pääsi selostamaan maahockey-pelejä valtakunnan kanavalla.

–Selostin Suomesta käsin, eli en kuitenkaan päässyt paikan päälle katsomaan. Mutta onhan se peli siellä käsittämättömän nopeaa. Mukavaa, että Suomessakin näytettiin pelejä, Vesakoski kiittelee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: