Salaman yleisurheilu hyvällä tolalla

Saloisten Salaman yleisurheilutoiminta liikuttaa vuosittain kolmatta sataa urheilijaa nuorista aikuisiin.

Roy Viitanen
Salaman yleisurheilu hyvällä tolalla

Petteri Tuomaala ja Kalevi Alatalo juoksivat hallikisoissa 60 metriä. Kuva kertoo paljon Salaman toiminnan laajuudesta eri-ikäisten urheilijoiden parissa.

Roy Viitanen

Saloisten Salaman yleisurheilijoista reilu kolmannes osallistui seuran jouluhallikisoihin Raahen liikuntahallilla.

Perheliikkarista aina aikuisurheilijoihin asti urheilijoita liikuttavan Salaman toiminta on vakaalla pohjalla.

–Hyvällä mallilla on. Kaiken kaikkiaan mukana on talvella noin 200 nuorista aikuisiin, Vetäjiä on parisenkymmentä, valmentaja Heikki Kiilakoski sanoi.

Ison urheilijajoukon liikuttamiseen tarvitaankin riittävästi vetäjiä.

Salama on kouluttanut aktiivisesti uusia toimijoita ja kynnys mukaan lähtemiseen on pyritty pitämään mahdollisimman alhaisena.

–Tarkoitus on ollakin matalan kynnyksen tunne tulla mukaan. Ollaan pyritty antamaan vertaistukea vetäjien kesken. Siitä saa itsekin uusia vinkkejä harjoitteluun, 2012-syntyneiden ryhmää vetävä Heli Kiilakoski kertoi.

Vetäjien kouluttamisen ohella isoa työtä valmentajien ja eri ryhmien eteen tekevät Markku ja Marika Tuomaala.

–Pitää kehua toiminnan koordinointia. Marikasta ja Markusta on valtava apu. Kaikki on hyvin suunniteltu ja kaikki välineet on valmiina, Heli Kiilakoski kiitteli.

Vanhempien kilpaurheilijoiden joukko pienenee samalla tavalla kuin muissakin seuroissa ja lajeissa. Salaman etuna on suuri massa nuorempia harrastajia josta väistämättä jää urheilijoita, jotka jatkavat vanhempana kilpaurheilua.

–Olen niin kilpailuhenkinen, että ei pystyisi joukkueurheilemaan.

Yhteistreenit ovat neljä kertaa viikossa ja siihen omatoiminen harjoittelu päälle, 19-vuotias pikajuoksija Jemina Hummasti kertoi normaalista viikkorytmistä.

Jemina Hummasti on myös mukana valmentamassa seuran juoksukoulussa, joka on tarkoitettu 2004-07-syntyneille. Juoksukoulun kohderyhmänä ovat kilpailutoiminnasta kiinnostuneet.

–Juoksukoulun kautta yritetään kasvattaa seuraavaa sukupolvea, valmentaja Markku Tuomaala totesi.

Sileää pikamatkaa juoksee myös 18-vuotias Tommi Ukonmurto. Lauantaina 60 metriä vilahti hallissa käsiajalla 7,9 sekuntiin. Satasen ennätys on tarkoitus siirtää alle 12 sekunnin.

–Pitäisi mennä nopeammin ja tavoite on alle 12:sta sekunnin, Ukonmurto sanoi.

Kilpailutoiminnan puolella Salaman seiväshyppääjä Emilia Tuomaala on mukana maajoukkuevalmennuksessa. Kesällä joukkueseipään SM-kultaa Tuomaalan kanssa juhli Anna Ranz. 15-vuotiaan Ranzin kohdalla lajivalinta on vielä vaiheessa.

–En oikein vielä tiedä, en ole valinnut lajia, Ranz kertoi.

Saloisten Salaman laajan toiminnan varjona on harjoitusolosuhteet.

Raahen liikuntahallin sisäilman laatu ei missään nimessä ole hyvällä tasolla.

–Itsellä on joka yö päänsärkyä ja kipuja, Markku Tuomaala sanoi.

Kun olosuhteet ovat vaikeat paljon aikaa hallilla viettäville valmentajille, niin tilanne ei ole yhtään helpompi urheilijoilla. Osalle tilanne on sen verran vaikea, että normaalia harjoitusohjelmaa ei pysty kunnolla vetämään.

–Hankala sitä on juoksutreenejä vetää, jos hengästyy samantien. Ei ole sellaiset olosuhteet mitä pitäisi olla. Osa pystyy tekemään, mutta ei kaikki. On suunniteltu, että oltaisiin ulkona mahdollisimman pitkään, Markku Tuomaala sanoi.

Monenlaisia ryhmiä

Saloisten Salaman yleisurheilussa nuoremmille perheliikkarit 2013-14-syntyneille, liikuntaleikkikoulu 2011-12-syntyneille ja urheilukoulu 2006-10-syntyneille.

Vanhemmille urheilijoille juoksukoulu 2007-04-syntyneille, kilparyhmä 1997-2003-syntyneille, seiväshyppyryhmä 1998-2005-syntyneille ja aikuisurheiluryhmä.

Jouluhallikisojen tulokset osoitteessa: www.saloistensalama.fi/yleisurheilu


Kommentit (1)

  • pate

    Tarttis tehrä jotain…pojan piti lopettaa liikkarissa huonon sisäilman takia ( moneko lie muun? )

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: