Roy Viitanen

Suomen Palloliitto aloitti syksyllä pelaajakehityksen seurannan laajentamisen alueille. Aikaisemmin seurantaa tehtiin vain Sami Hyypiä Akatemiassa Eerikkilässä. Pohjois-Suomessa mukana ovat OLS, Ajax Sarkkiranta, HauPa, FC Santa Claus juniorit, RoPS ja FC Raahe.

Pohjois-Suomen valmennuskeskuspäällikkö Mika Nurmela oli maanantaina esittelemässä pelaajakehitystoimintaa yhdessä piirijohtaja Esa Saajannon kanssa.

–Pelaajien tapahtumissa testataan laji- ja muita taitoja. Pelataan ja kuvataan kaikki pelit, Nurmela kertoi.

Ensimmäisessä tapahtumassa mukana olivat mukana muun muassa FC Raahen P04- ja P05-juniorit. FC Raahen P05-junioreiden valmentajana toimiva Petteri Tähjä oli tyytyväinen tapahtuman antiin.

–Antaa hyviä vinkkejä harjoitteluun. Testit kertovat saadaanko pelaajia kehitettyä. Otteluissa ainoana perustason seurana saatiin kyytiä ja kurottavaa vielä on, Tähjä totesi.

–Seurassa on hyvä, että on matalan tason toimintaa, mutta samalla luodaan myös kilpailutoimintaa, Tähjä lisäsi.

P05-joukkueen pelaajat ovat mukana kehittymisen seurannassa aina kevääseen 2019 saakka. Kokemus avaustapahtumasta oli positiivinen myös pelaajien mielestä.

–Oli tosi mukavaa. Sai tietää omaa tasoa ja miten omaa pelityyliä pitäisi parantaa, Viljami Pyy ja Eetu Olsen kertoivat.

Viesti jalkapalloilijan tiestä huipulle tuli myös selväksi. Pelkät oman joukkueen harjoitukset eivät riitä.

–Pitää treenata lujaa ja muuallakin kuin joukkueen harjoituksissa. Pitää olla oma-aloitteinen, Pyy ja Olsen sanoivat.

Samaa viestiä jakoi Mika Nurmela, joka kertoi hyvän valmentajan ymmärtävän miten saadaan pelaajat innostumaan omatoimiseen harjoitteluun.

Vaikka toiminta kulkee pelaajakehityksen nimellä, niin itse asiassa kyseessä on yksi osa kokonaisvaltaista seurojen kehittämistä. Nurmela kertoi näkevänsä pelaajia 15 päivää vuodessa ja sillä määrällä ei ole isoa merkitystä.

–Toiminnan idea on tehdä seuroista parempia. Pelaajat tehdään seuroissa. Seurojen valmennuksen ja valmennuspäälliköiden osaamisen kehittämisellä suomalainen jalkapallo nousee ja kehittyy, Nurmela sanoi.

Seurojen kehittämisen taustalla on laatujärjestelmä, jossa on mukana Pohjois-Suomen piirin seuroista 28. Pelaajakehityksen ohella listalla ovat olosuhdeasiat, kilpailutoiminta ja viestintä.

–Junioriseuroista suurin osa on mukana. Keskeisin tavoite on saada laadukasta toimintaa seuroihin, Saajanto kertoi.

Mika Nurmela totesi, että seurojen toiminnan kehittäminen vaatii myös olosuhteiden kehittymistä.

–Keskeistä on laadukkaat peli- ja harjoitusolosuhteet. Näillä luodaan valmennukselle mahdollisuus oikeasti tehdä työtä, Nurmela totesi.

Olosuhteiden osalta Palloliitto ja seurat tekevät yhteistyötä kaupunkien ja kuntien kanssa. Raahen kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Aki Huhtala kertoi kaupungin pyrkivän palvelemaan eri lajien harrastajia.

–Lähtökohtana on, että kaupunki luo sellaiset puitteet harrastajille mitä tarvitaan. Pystytään järjestämään maaotteluita ja kilpailutoimintaa sillä tasolla mihin seuroilla on pyrkyä, Huhtala sanoi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: