12 tunnin vuorokokeilu päättyi, vaikka kaikki voittivat

Raahen Voiman työntekijät harmittelevat 12-tuntisen vuorojärjestelmäkokeilun päättymistä. Kokeilusta saadut kokemukset olivat hyviä. Työntekijät tykkäsivät, ja yhtiö teki tuotantoennätyksen.

Raili Viirret
12 tunnin vuorokokeilu päättyi, vaikka kaikki voittivat

Olisi paljon helpompaa hyväksyä tämän kokeilun lopettaminen, jos siitä olisi ollut huonoja kokemuksia, sanoo Tervonen.

Raili Viirret

Vuodesta 2014 pääluottamusmiehenä Raahen Voimana toimineelle Timo Tervoselle kokeilun neuvotteleminen ja päättäminen ovat opettaneet paljon. Hän selailee paksua mappia, johon hän on koonnut kaikki 12-tuntisen työvuoron kokeilun paperit ja tutkimukset. Hän on vapaalla. Poika ja tytär ovat koulussa, avopuoliso töissä.

Metalliliiton Ammattiosasto 200:n jäsen ja Raahen Voiman pääluottamusmies suree vuorosysteemin hyllyttämistä. Alun perin vuoden mittaiseksi suunniteltu kokeilu irtisanottiin heti alkuunsa helmikuussa, mutta se jatkui kuitenkin syyskuun loppuun saakka.

–Tuoreen työtyytyväisyystutkimuksen mukaan meillä voitiin kaikilla mittareilla paremmin. Sairaslomat saatiin hoidettua paremmin, työtyytyväisyys nousi ja lisäksi teimme heinäkuussa kuukausitason tuotantoennätyksen. Kulunut puolivuotinen oli paras yhtiön historiassa, hän kertoo.

–Eniten harmittaa se, ettei kukaan usko meitä, jotka olimme kokeilussa mukana. Mieluummin uskotaan propagandaa ja huhupuheita.

Pääluottamusmiespestin viimeiset kuukaudet ovat opettaneet hänelle ainakin sen, että kaikkeen mahdolliseen tarvitaan nähtävästi siunaus ammattiosasto 200:n johdolta ja SSAB:n tehtaan pääluottamusmieheltä.

Kokeilu aloitettiin viime helmikuussa vuosien valmistelun ja selvittämisen jälkeen. Kokeilun lopettaminen johtuu Tervosen mielestä siitä, että se herätti vastustusta SSAB:n tehtaan luottamusmiesportaassa.

Raahen Voiman hallituksen puheenjohtaja Kari Ojala tyytyy kommentoimaan: "Omistajan tahtotila oli seurata tehtaan linjaa 12-h asiassa ristiriitojen välttämiseksi."

–Mitään muuta syytä en kokeilun lopettamiseen ole saanut.

Tervonen ihmettelee sitä, miksi Raahen Voiman sisäiset asiat yleensä koetaan niin hankalaksi tehtaan puolella. Raahen Voima on yhtiöitetty erilleen SSAB:sta vuonna 2014. Silloin allekirjoitettiin sopimus, että henkilöihin noudatetaan Rautaruukki Oyj:n Raahen tehtaan käytäntöjä vuoden 2014 loppuun asti.

–Sen jälkeen meillä olisi pitänyt olla vapaus sopia omista asioistamme. Menetimme monta henkilökuntaetua, mutta emme saa päättää itsenäisesti omista asioista.

12-tuntista työvuorot ovat käytössä myös Hämeenlinnan tehtaalla ja monilla muilla työpaikoilla.

Tervonen on ihmeissään propagandasta ja vääristä tiedoista, joita kokeilusta levitellään. Oikeaakaan tietoa ei kokeilusta saanut kertoa. Sisäisestä tiedotuslehdestä sensuroitiin juttu, jossa kokeilun tulokset kerrottiin.

–Ehkä ne olivat liian positiivisia. Palkka ei laskenut, eivätkä muutkaan työsuhde-edut huonontuneet.

–Turvallisuusnäkökohdat, joihin on vedottu, eivät päde. Miten esimerkiksi ydinvoimaloissa voidaan tehdä 12 -tuntisia työvuoroja, jos ne ovat niin vaarallisia, hän kysyy.

Monilla tehtaan urakoitsijoilla ja tehtaan remonteissa 12-tuntiset vuorot ovat nykypäivää. Lisäksi tehtaalla tehdään 16-tuntisia vuoroja, kun tulee sairasloma- tai muu tuuraus normaalin 8 tunnin päälle. Tervonen tietää, että myös tehtaan masuunilla olisi halukkuutta kokeilla 12-tuntista työvuoroja.

–Kokeilu lähti liikkeelle meistä nimenomaan sen takia, että haluttiin kokemuksia pienestä 30 hengen porukasta. Tällaista olisi ollut paljon vaikeampi kokeilla tehtaalla, jossa työntekijöitä on 3000.

Tervonen kertoo, että vuorokokeilussa Raahen Voiman 30 työntekijää tekivät ensin 2 päivävuoroa kello 7-19 ja sen jälkeen kaksi yövuoroa kello 19-07. Sen jälkeen heillä oli kuuden päivän vapaa. Vaikka sairaslomitukset hoidettiin vapaavuorossa olevilla, eivät ne koituneet raskaiksi, sillä työvuorot olivat aina korkeintaan 12 tuntia.

–Itsellänikin vuorosta toiseen siirtymiset sujuivat ilman väsymyskohtauksia. Se johtui varmaan siitä, että 6 päivän vapaalla ehti levätä niin, että neljän vuoron työputki sujui helposti.

12- tuntisiin vuoroihin olivat tyytyväisiä myös SSAB:n yhteistyökumppanit ja urakoitsijat, kun työkaveri ei vaihtunut kesken urakan.

Tervosen mukaan heillä on niin hyvä moniosaaminen, että kesken vuoron voidaan työtehtäviä kuitenkin vaihtaa.

–Jos valvomosta haluaa kentälle sen voi tehdä keskenään sopimalla ja jos fyysisesti raskas kenttätyö väsyttää, voi tulla valvomoon välillä, Tervonen selittää.

Nyt kun Raahen Voimalla on palattu jälleen 8-tuntisiin työvuoroihin ja kolmivuorojärjestelmään, on sairastelu ja stressaantuminen taas lisääntynyt

–Meillä oli kavereita, jotka saivat vähentää verenpainelääkitystä tai jopa lopettaa kokonaan 12 tunnin vuorokokeilun aikana.

Lisäksi kokeilu helpotti perheellisten ja myös yhteishuoltajina olevien lastenhoitojärjestelyjä.

Tervosellakin oli aikaa perheelleen ja harrastuksiin paljon paremmin. Isä oli käytännössä kotona kaikkina muina päivinä paitsi 2 aamuvuoropäivänä 10 päivän jaksossa.

Vesa Joensuu
Raahen Voima on SSAB:n ja EPV:n yhteisyritys.

Raahen Voima on SSAB:n ja EPV:n yhteisyritys.

Raahen Voima Oy on Rautaruukin (nyk. SSAB) ja EPV Energia Oy:n (EPV) perustama yhteisyritys (SSAB 75 %, EPV 25 %).

Raahen Voima Oy osti keväällä 2014 Ruukin voimalaitosliiketoiminnan ja investoi noin 121 miljoonaa euroa voimalaitoksen uusimiseen.

Raahen Voima Oy myy kaukolämpöä Raahen Energialle.

12-tuntista työvuorojärjestelmää kokeiltiin Raahen Voimalla helmi-syyskuun aikana.


Kommentit (40)

  • Pohojanmaanpoika

    Jällleen kerrran AO200 koppiporukka määräilee tietämättä asioista mitään.

  • Ekologi

    Eikö tämä vuoroasia ole Raahen Voiman sisäinen asia? Siellähän asian päättää työnantaja joko kynttilän valossa tai sähkö valossa. Kun kyse voimalaitoksesta niin toivottavasti sähkövalossa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: