Raili Viirret

Raahen, Siikajoen ja Pyhäjoen yhteistä matkailuhanketta, Veden äärellä, käynnistettiin keskiviikko-iltana Raahen teatterilla. Koolla oli iso joukko yrittäjiä ja muita toimijoita, jotka toimivat jollakin lailla lähellä matkailua.

Raahen matkailupäällikkö Hanna-Leena Korhosen ja viestintäkoordinaattori Terhi Eteläisen vetämän hankkeen ajatuksena on saada matkailu- ja palvelualan toimijat kokoamaan palvelunsa paketeiksi, joista matkailijoiden on vaivattomampaa valita kiinnostavia kohteita ja palveluita. Valmiita paketteja on myös helpompi markkinoida.

Osallistujat olivat innostuneita uudesta hankkeesta ja ideoita suorastaan sinkosi ryhmätöissä. Hanna-Leena Korhosen mukaan on tärkeää, että yrittäjät ja yhteisöt löytävät toisensa.

Yhteistyön lisäksi he haluavat aktivoida muun muassa hyvinvointi-, terveys- ja liikuntapalveluiden, vähittäiskaupan ja luovien alojen toimijoita tuomaan osaamisensa osaksi matkailua. Vielä tänä vuonna järjestetään työpaja, jossa ideoita päästään tuotteistamisen.

–Myös seudun yhdistykset kantavat suurta määrää viisautta seudun sykähdyttävistä tarinoista ja kohteista, tietää Korhonen..

–Olennaista yrittäjille on varmasti myös löytää kanavat liiketoiminnan kehittämisen rahoittamiseksi, tässä olemme myös apuna. Tiimin saa mieluusti kutsua käymään asian äärelle, hän sanoo.

–Sorrumme liian usein turhaan vaatimattomuuteen. Alueella on kaikki se rikkaus joka valtakunnallisestikin matkailun kärjiksi on nostettu, huomauttaa Eteläinen.

Raahen Keskusvaraamon kohdevastaava Minna Lattunen on erittäin tyytyväinen siitä, että hanke on käynnistynyt.

–Valtavasti kertyi hyviä ideoita. Kun vielä tiedetään, eli kuka maksaa ja toteuttaa, niin hyvää tulee.

Hän muistuttaa, että alueella on paljon sellaisia vahvuuksia, joita ei hyödynnetä.

–Mielestäni esimerkiksi teollisuusmatkailu on asia, johon puitteet ovat jo olemassa. Meidän pitää olla aidosti ylpeitä Rautaruukista ja nyt SSAB:sta, Miilucastista ja Tevosta. Voisiko Raaheen perustaa teollisten laitosten yhteisen vierailukeskuksen, hän kysyy.

Pyhäjoen yrittäjyyslukion rehtori Tauno Rajaniemi sanoo, että hanke on hyödyllinen.

–Lukiossa käy jatkuvasti ulkomaalaisia vieraita. Nyt juuri yhteistyö suuntautuu enimmäkseen Espanjaan ja Venäjälle. Etenkin venäläiset vieraat ovat niitä, joille halutaan kertoa alueen palveluista ja nähtävyyksistä.

–Jäin myös miettimään koulutusmatkailua.

Suomalainen koulu voisi olla kiinnostava kohde esimerkiksi kiinalaisille. Rajaniemi kysyy myös, voisiko jonkun kalastajan ura olla kalastusretkien järjestämisessä. Varsinkin venäläiset ovat innokkaita kalastajia.

Huvireppu Ay Nellin ja Niilon Kari Isola sanoo, että juuri tällaista on kaivattu. Hän toivoo, että Mettalanmäen risteysalueesta tulee sellainen, että se houkuttelee kääntymään Raaheen.

Päivi Isola herättelee kaikkia miettimään oman lähiympäristönsä kauneutta.

–Voisiko olla joku kilpailu tai tempaus, jossa kaikki raahelaiset, niin yksityiset ihmiset kuin yrityksetkin voisivat tehdä jotain pientä tai suurta oman ympäristön siistimiseksi ja kaunistamiseksi?

–Kun ollaan reissun päällä, monesti katselemme muita paikkakuntia sillä silmällä, mitä siellä on tehty, ja että houkutteleeko paikkakunta pysähtymään vai ei. Ne ovat lopulta pieniä asioita, Päivi Isola sanoo.

Hän muistuttaa myös, että matkailun kehittäminen edellyttää oman kotipaikkaansa arvostamista. Noin 150 keikkaa muualla Suomea heittävä pellepariskunta haluaa aina palata Raaheen.

Veden äärellä -hanke

Päämääränä on kehittää alueen matkailua sekä toimialan pk-yritysten kasvua ja kehittymistä.

Matkailun kehittämisteemoja ovat luonto-, kalastus- ja metsästysmatkailu, liikunta- ja hyvinvointimatkailu, teollisuusmatkailu sekä tapahtumamatkailu.

Teemojen rakentaminen ja tuotteistaminen edellyttää matkailutoimijoiden yhteistyötä, tuotteistamista ja matkailuinvestointeja ja yhteismarkkinointia.

Alueen matkailutoimijoiden sirpaleinen yhteistyö on tarkoitus korvata uudella organisoinnilla.

Alueen suurhankkeiden mahdollisuudet on hyödynnettävä myös matkailussa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: