Asiantuntija: Lääkitty hiv ei tartu seksissä

Hiv on meidän alueella harvinainen sairaus, kertoo osastonylilääkäri Heikki Kauma Oysistä.

Vesa Joensuu
Asiantuntija: Lääkitty hiv ei tartu seksissä

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu kaikkiaan 104 hiv-tapausta. Huippuvuosi koettiin vuonna 2007, jolloin tapauksia paljastui 10.

Vappu Kallio

Tänä syksynä Raahessa kahdesta murhasta epäilty mies on osoittautunut hiv-positiiviseksi. Poliisi antanut hänen kuvansa julkisuuteen, ja monet tiedotusvälineet, muun muassa Raahen Seutu, on julkaissut hänen kuvansa varoittaakseen heitä, joka ovat olleet sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan.

Tieto kuvan julkaisemisesta ihmetyttää hiv-potilaita hoitavaa infektiolääkäriä.

–Jos potilas on hiv-positiivinen ja hänellä on tehoava lääkitys, hän ei silloin tartuta hiviä, painottaa Oulun yliopistollisen sairaalan osastonylilääkäri Heikki Kauma.

Hän kertoo ottavansa kantaa asiaan yleisellä tasolla tuntematta tapausta lähemmin.

1990-luvulla, jolloin hiviin ei ollut lääkettä, suojaamatonta seksiä harrastanut hiv-positiivinen saatettiin tuomita silloin tapon yrityksestä. Lääkehoidon kehityttyä syytteiden nimikkeet ovat 2000-luvulla lieventyneet törkeiksi pahoinpitelyiksi.

–Suhtautumistapa on oikeudessa muuttunut, ja lääkitys todella suojaa uusilta tartunnoilta, Kauma korostaa.

Infektiolääkäri kertoo olevansa onnellinen siitä, että hän voi lääkärinä auttaa potilaitaan, jotka ovat saaneet hiv-tartunnan. Lääkityksellä hiv saadaan oireettomaksi, ja sairastunut voi elää täysin normaalia elämää, kunhan muistaa ottaa päivittäiset lääkkeensä.

–Nykypäivänä hiviä ei voi pitää enää edes tappavana tautina. Meillä on paljon muitakin tauteja, jotka tappavat lääkitsemättöminä, kuten ykköstyypin diabetes ja vakavat sydäntaudit.

Nykyaikainen lääkehoito hiv-infektioon saatiin vuonna 1996.

–Sen merkitys on rinnastettavissa penisilliinin tuloon 1940-luvulla. Ennen penisilliiniä ihmiset kuolivat pahoihin infektioihin.


Kommentit (1)

  • jussi

    miten on, ottikohan Tuomas muitakaan lääkkeitään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: