Raahen Seutu

Presidentinvaalin loppukiri alkaa olla käsillä. Ennakkoäänestys alkaa 17. tammikuuta ja varsinainen vaalipäivä on 28. tammikuuta.

Raahessa presidentinvaalia varten laadittu äänioikeusrekisteri on julkisesti nähtävillä Pohjois-Suomen maistraatin Raahen yksikössä. Äänioikeusrekisteriä koskevat oikaisuvaatimukset on tehtävä maistraatille viimeistään perjantaina 12. tammikuuta.

Presidentinvaalissa äänioikeutettuja ovat viimeistään ensimmäisen vaalin vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 17. tammikuuta kello 9. Raahen alueella ennakkoäänestyspaikat löytyvät Raahen K-Citymarketista, Raahen Prismasta, teknisestä keskuksesta Pattijoen Ruskatieltä ja Vihannin entiseltä kunnanvirastolta. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 23. tammikuuta.

Varsinaisena äänestyspäivänä voi äänestää vain äänestyskorttiin merkityllä äänestyspaikalla. Äänestyskorttia ei tarvitse ottaa mukaan vaalipaikalle, mutta henkilöllisyystodistus on välttämätön.

Äänestys alkaa vaalipäivänä 28. tammikuuta kello 9 ja päättyy kello 20.

Mikäli joku ehdokkaista saa ensimmäisessä vaalissa yli puolet hyväksytyistä äänistä, tulee hän suoraan valituksi presidentiksi. Jos näin ei käy, pidetään vaalien toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan väillä. Mahdollisen toisen vaalin vaalipäivä on sunnuntai 11. helmikuuta.

Toisen vaalin ennakkoäänestys kestää viikon verran. Ennakkoäänestysaika on tuolloin 31.1.–6.2.

Ensimmäinen vaali

Vaalipäivä sunnuntai 28.1.2018

Ennakkoäänestys kotimaassa 17.–23.1.2018

Ennakkoäänestys ulkomailla 17.–20.1.2018

Toinen vaali

Käydään, mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä vaalikierroksella yli puolia äänistä

Vaalipäivä sunnuntai 11.2.2018

Ennakkoäänestys kotimaassa 31.1.–6.2.2018

Ennakkoäänestys ulkomailla 31.1.–3.2.2018

Vaalitapa

Suomen perustuslain mukaan tasavallan presidentin valitsee Suomen kansa suoralla vaalilla syntyperäisistä Suomen kansalaisista

Presidentin toimikausi kestää kuusi vuotta

Sama henkilö voidaan valita presidentiksi enintään kahdeksi peräkkäiseksi toimikaudeksi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: