Espanjalainen Silvia: "Nyt näin ensimmäisen kerran lunta"

Erasmus-hanke toi Siikajoelle opettajia ja oppilaita kolmesta eri maasta.

Toni Länkinen
Espanjalainen Silvia: "Nyt näin ensimmäisen kerran lunta"

12-vuotias Silvia Rodrigo Sánchez on saapunut Siikajoelle lämpimästä Espanjasta. Hän on saanut tällä viikolla runsaasti uusia kokemuksia. Yksi niistä on lumen näkeminen.

Toni Länkinen

Siikajoella on kuultu tällä viikolla monia eri kieliä, kuin siellä vierailee opettajia ja oppilaita Englannista, Espanjasta ja Saksasta. Kyseessä on Erasmus-hanke, jonka puitteissa Gumeruksen koulu pääsee osaksi kansainvälistä toimintaa.

Aiemmin keväällä siikajokiset vierailivat Englannissa pienehkössä Blewburyn kaupungissa. Ensi lukukauden aikana toteutetaan visiitit Espanjaan ja Saksaan.

–Kyllähän se merkitsee paljon, että pääsimme tähän mukaan. Lähtökohtainen tavoite oli, että kouluna meidän pitää päästä mukaan kansainvälisyystoimintaan. Ja nimenomaan sellaiseen hankkeeseen, missä oppilaat ovat osallisena. Nämä kokemukset ja kielitaidon karttuminen ovat heille tärkeitä asioita. Oppilaiden näkemykset laajenevat kokonaisuudessaan, ja he huomaavat, että on muitakin kuin me. Tämä koettiin kyllä erittäin tärkeänä asiana, Gumeruksen koulun rehtori Jusa Honkala iloitsee.

Keväinen Englannissa vierailu on poikinut oppilaille paljon hyvää.

–Sen vierailun jäljiltä syntyi kontakteja. Se on luonut ystävyysverkostoja lapsille ja heidän kielitaitonsa kehittyy. Ja myös rohkeus käyttää sitä kieltä, Honkala alleviivaa.

Espanjasta Siikajoelle saapunut 12-vuotias Silvia Rodrigo Sánchez on nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Hän on saanut viikon aikana varsin eksoottisia kokemuksia.

Vaikka vieraille kerrottiin etukäteen Suomen koleasta ilmasta, yllätti se silti ainakin Silvian.

–Olen nähnyt ensimmäisen kerran lunta, nuori neiti hymyilee.

Hänen opettajansa Margarita Calvo Macias pitää Erasmus-hanketta erittäin tervetulleena lisänä normaalin koulunkäymiseen. Myös koululaisten majoittaminen paikallisiin perheisiin saa häneltä kiitosta.

–Tämä on hyvä mahdollisuus eri maiden oppilaille. He pääsevät elämään hetken erilaisissa perheissä, Macias toteaa.

Myös brittiopettaja Marion Mills on samoilla linjoilla. Hänelle Suomen ilmasto ei tullut kovinkaan suurena yllätyksenä.

–Ei se yllätä, koska olen britti ja meillä on samanlaiset ilmat, Mills naurahtaa.

Mills on käynyt Siikajoella ennenkin, noin kolmisen vuotta sitten samantyylisen projektin puitteissa.

–Päivänvalo yllätti lapset. Minä olen kyllä nukkunut hyvin, Mills vakuuttaa.

Erasmus-vieraat ovat päässet viikon aikana tutustumaan, paitsi suomalaiseen koulutukseen ja oppituntiin, myös kauniiseen Pohjois-Pohjanmaan luontoon.

–Eräs espanjalainen vieras totesi, että hän yhdistää merenrannan lämpöön. Kävimme Tauvossa, missä oli lunta ja jäätä. Voi olla, että käsitys muuttui, toinen Gumeruksen koulun kansainvälisyysvastaavista Hanna Tuomiranta hymyilee.

–Ja eilen pääsimme saunomaan ja paljuun, Macias lisää.

Jokaisella vierailulla on oma teemansa. Siikajoella se on matematiikka. Se näkyi torstain ja perjantain työpajoissa eri tavoilla.

–Englannissa teemana oli musiikki, Tuomiranta taustoittaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: