Kristiina Tuikkala

Yhdessä nurkassa niiskutetaan, toisessa yskitään, roskakorit täyttyvät käytetyistä nenäliinoista ja osa työpisteistä ammottaa tyhjyyttään sairaslomalaisten parannellessa kuumettaan kotona. Viikko viikon jälkeen tauti jatkuu ja tuntuu vain saavan lisäosia kurkkukivusta tai vuotavista silmistä, vaikka kuumeilu onkin jäänyt.

Samaan ilmiöön törmää työpaikoilla ja kouluissa.

Raahen terveysaseman lääkärivastaanoton sairaanhoitaja Emilia Jurvansuu-Honkala toteaa flunssaa olevan liikkeellä aina. Erityistä piikkiä vastaanotoilla ei kuitenkaan ole ollut havaittavissa. Muutaman päivän ajalta vastaanottolistaukset kertovat tosin kurkkukipuisia olleen hoidettavina. Samoin vatsatautia on tautikirjossa.

Se, että flunssa tuntuu jatkuvan ja muuttavan muotoaan voi Jurvansuu-Honkalan mukaan johtua vain taudin pitkittymisestä. Pari viikkoakin kestänyt flunssa ei ole poikkeuksellinen. Huonolla onnella kyse voi olla myös täysin uudesta flunssaviruksesta, joka on iskenyt entisen perään.

- Viruksia on kamala määrä ja tähän aikaan vuodesta niitä on aina liikkeellä.

Kysymykseen onko pakko vain kärsiä, sairaanhoitajalla ei ole tarjota vastaukseksi oikotietä. Kärsimystä toki voi helpottaa oireenmukaisella hoidolla, mikä tarkoittaa riittävää nesteytystä eli juomista, tarvittaessa särkylääkkeitä kuumeeseen ja lepoa. Vanha kunnon höyryhengitys tai oleilu kosteassa lämpimässä suihkutilassa helpottaa myös yskää ja limaisuutta.

Jos tauti pitkittyy viikkoihin, Jurvansuu-Honkala kehottaa tarkistuttamaan tilanteen jälkitautien varalta. Poskiontelontulehdukset ja korvakivut ovat mahdollisia. Korkea kuume, hengenahdistus ja yskä voivat viitata jo harvinaisempaan keuhkokuumeeseen.

Taudin päästettyä kynsistään sairaanhoitaja kehottaa nostamaan heikentynyttä vastustuskykyä. Yksinkertaisimmillaan se on monipuolisesta ravinnosta huolehtimista, mahdollisesti monivitamiineja ja voimien palautuessa liikunnan lisäämistä ohjelmaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: