Harvinaista herkkua teräksessä: nyt tulee reilusti liikevoittoa

SSAB teki 4 kuukauden aikana lähes 73 miljoonaa euroa voittoa. Näin suuri voitto on ollut viime vuosina harvinaista herkkua.

Arkisto / Vesa Joensuu
Harvinaista herkkua teräksessä: nyt tulee reilusti liikevoittoa

SSAB:lla menee hyvin, ja johto on tyytyväinen Raahen tehtaan toimintaan.

Vappu Kallio

SSAB:n tämän vuoden ensimmäinen osavuosikatsaus tuo hyviä uutisia niin teräksentekijöille kuin osakkeenomistajille. Kun konserni viime vuoden vastaavaan aikaan teki 20 miljoonaa euroa tappiota ja kävi yyteihin, on tulos nyt 73 miljoonaa euroa voitollinen.

- Se on hyvä parannus, luonnehtii SSAB Europen liiketoiminta-alueen johtaja Olavi Huhtala.

Hänestä näin suurta voittoa yhdellä neljänneksellä ei ole SSAB:lla eikä Ruukin aikana koettu monta kertaa vuoden 2009 jälkeen. Kenties vain kerran.

Raahen Seudun lehtiarkiston mukaan Ruukin koko vuoden 2007 tulos oli 637 miljoonaa euroa ja vuotta myöhemmin 568 miljoonaa euroa. Vuonna 2009 tehtiin tappiota 359 miljoonaa euroa.

- Suunta on nyt oikea. Tuotanto toimii, ja henkilöstö on tehnyt hyvää työtä. Okselösundissa oli haveri, jota Raahen tehtaalla on voitu auttaa, Huhtala sanoo.

Ruotsin tuotantokatkos on lisännyt erikoisteräksen levynvalssausta Raahen tehtaalla.

- Olen tyytyväinen Raahen tehtaaseen. Se toimii hyvin, ja henkilöstö tekee työnsä hyvin. On venytty, kun on tarvittu. Siellä on positiivinen olotila kuten muuallakin.

Vaikka hyviä talousuutisia on nyt valtakunnassa ilmassa melkein päivittäin, Huhtala katsoo, että hyvää tulosta on tehty myös konsernina.

- Tulos johtuu monista asioista. Markkinat ovat olleet tasaiset ja stabiilit ensimmäisen neljänneksen aikana. Tuotanto on toiminut hyvin. Määrät ovat olleet hyviä ja hinnat vahvistuneet, luettelee Huhtala.

- Autoteollisuus on kasvava alue. Lujien terästen osuus autoissa kasvaa, kun turvallisuutta parannetaan ja halutaan pudottaa autojen painoa, ja se on meidän kannalta hyvä asia, Huhtala sanoo.

SSAB kehittelee nyt hiilivapaata terästä yhteisyrityksessä LKAB:n ja Vattenfallin kanssa. Pilottilaitos perustetaan aikaisintaan ensi vuosikymmenen puolivälissä, uskoo Huhtala. Siitäkin menee muutamia vuosia, ennen kuin hiilivapaata terästä aletaan valmistaa.

SSAB:n toinen vuosineljännes näyttää jatkuvan ensimmäisen kaltaisena. Huhtalan mukaan näkyvyys on hyvin lyhyt. Suurin uhka on raaka-aineen hinnan nousu, joka on odotettavissa tornadon iskettyä Australiassa hiilikaivokseen.

Ruotsalaisen valmentajan Kurre Lindströmin maajoukkuejääkiekossa tutuksi tuoma ”lite bättre” pätee myös SSAB:lla.

- Joka päivä pitää tehdä vähän paremmin, Huhtala sanoo.

SSAB:n uusi strategiaslogan ”Taking the Lead!” eli ”Kärkeen!” tuo mieleen trumpmaisen sloganin ”SSAB first”.

- En kääntäisi sitä niin. Tavoitteena on toimialan paras kannattavuus. Se saavutetaan pienin askelin kasvua ja tehokkuutta parantamalla, Huhtala sanoo.

SSAB:n ensimmäisen neljänneksen tulos

Liikevaihto 1 634 miljoonaa euroa (15 739 kruunua), kasvua 288 miljoonaa

Käyttökate 169 miljoonaa euroa

Tulos per osake 5 senttiä

Operatiivinen kassavirta kasvoi 83 miljoonaa euroa ja oli 90 miljoonaa euroa.

Summat muutettu euroiksi Ruotsin kruunun tämän päivän kurssin mukaisesti


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: