Juttua tarkennettu: Hiv-testejä tehty Raahessa selvästi aiempaa enemmän

Vesa Joensuu
Juttua tarkennettu: Hiv-testejä tehty Raahessa selvästi aiempaa enemmän

Hiv-pikatesti tehdään Oulun Hivpointissa ottamalla verinäyte sormenpäästä. Tulos valmistuu minuutissa.

Vappu Kallio

Raahen terveyskeskuksen laboratoriossa on tehty hiv-testejä hivin aiheuttaman kohun jälkeen selvästi aiempaa enemmän.

Hiv-testiin pääsee Raahessa ilman lääkärin lähetettä ja anonyymisti, kertoo Raahen laboratorion tulosyksikön johtaja, ylikemisti Eevastiina Marjoniemi.

Jos haluaa tulla anonyymisti sairaalan laboratorion näytteenottoon, niin aikaa ei tarvitse varata, vaan tullessaan voi ottaa vuoroautomaatista numeron. Näytteenottoon kutsutaan tällä vuoronumerolla.

Hiv-testin näyte otetaan normaalina laskimopistonäytteenä esimerkiksi kyynärtaipeesta. Raahen laboratorio ei itse analysoi hiv-näytettä, vaan näytteet lähetetään NordLabin Oulun laboratorioon tehtäväksi.

Marjoniemi sanoo, että hän ei tiedä, onko hiv-positiivisia löydetty testauksissa.

Myös Oulun hivpointissa on käynyt Raahesta henkilöitä testauttamassa itsensä hiv-testissä. Yhtään hiv-positiivista ei ole löytynyt, kertoo sairaanhoitaja, suunnittelija Mervi Valjus.

–Jokunen on Raahesta käynyt kertoen, että he eivät halua mennä arkaluontoisen asian takia Raahen terveyskeskukseen testiin.

Valjuksen mukaan isoa piikkiä asiakaskunnassa ei ole näkynyt.

Testi tehdään anonyymisti, ja se on ilmainen. Pikatestin verinäyte otetaan sormenpäästä, ja tulos valmistuu minuutissa. Verikoetta varten kannattaa varata aika.

Valjuksen mukaan hiv-testin tulos on 100-sataprosenttisen luotettava, kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut 3 kuukautta.

Oulun yliopistollisen sairaalan infektioyksikön ylilääkärin Heikki Kauman mielestä hiv-testauksia pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän ja testeihin pitäisi päästä kaikkialla nimeään paljastamatta, kuten THL suosittelee.

THL on arvioinut, että Suomessa voi olla jopa tuhat ihmistä, jotka ovat tietämättään positiivisia.

–Olisi hyvin tärkeää saada heidät hoidon piiriin heidän itsensä tähden ja siksi, etteivät he levittäisi hiviä muihin. Jokaiselle, joka pyytää hiv-testiä, pitää tarjota se, Kauma sanoo.

Infektiolääkärin silmissä hiv on sairaus sairauksien joukossa. Hänestä hivissä ei ole mitään hävettävää, eikä ketään tulisi leimata hiv-positiivisuuden takia.

–Hiv-testaukseen meno pitäisi tehdä paljon helpommaksi. Siihen liittyy ihan tarpeetonta leimaamista. Sen ei pitäisi olla sen kummempaa kuin vaikkapa kolesterolitason mittaus. Se pitäisi olla yhtä luonnollista, Kauma sanoo.

Hänestä hiv-testi pitäisi varmuuden vuoksi tehdä aina silloin, kun löytyy sukupuolitauti, kuten vaikkapa esimerkiksi klamydia. Tämä THL:n suositus ei toteudu Suomessa.

Juttua on tarkennettu näytteidenottotavan kuvauksella 15.11. kello 13.45.

Hivpointissa otetaan näyte sormenpäästä, Raahen laboratoriossa laskimoverisuonesta.

Lisäksi on korostettu sitä, että testi on 100-prosenttisen luotettava, kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut 3 kuukautta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: