Vappu Kallio

Raahen yksi kauneimmista luonnontilaisista paikoista meren rannassa on pyöräilymatkan päässä keskustasta sijaitseva Ilolinnanniemen nokka. Siellä uinailevan vanhan Ilolinnan leirikeskuksen rakennukset sammaloituvat pensaiden ja rehottavien puiden keskellä. Leirikeskus on roikkunut myytävien kiinteistöjen listalla. Nyt lista kertoo, että aluetta ei ole aikomus myydä vaan se on päätetty purkaa.

Miksi Ilolinnan leirikeskus puretaan, Raahen kaupungingeodeetti Risto Karhu?

–Rakennukset ovat niin huonossa kunnossa, että ne on päätetty purkaa. Kuntotarkastus on osoittanut, että rakennukset ovat käyttökelvottomia.

Mitä alueelle tapahtuu? Mihin käyttöön alue sitten tulee?

–Kaikki on niin auki, että mitään ei ole päätetty, miten se kaavoitetaan.

Vesa Joensuu
Ilolinna oli kerran suosittu leirikeskus.

Ilolinna oli kerran suosittu leirikeskus.

Milloin rakennukset puretaan?

–Se on arvoitus, missä vaiheessa – ei tiedä, tuleeko se eteen 10:n vai 15 vuoden kuluttua? Mutta jos kohteelle tulee käyttäjä, se puretaan.

Mitä tarkoitat sanomalla, että jos kohteelle tulee käyttäjä?

–Jos sille osoitetaan käyttötarkoitus, se kaavoitetaan. Se voi tulla X vuoden päästä.

Vesa Joensuu
Ilolinna sijaitsee Pitkänkarin nokassa, mistä voi lähteä veneellä merelle.

Ilolinna sijaitsee Pitkänkarin nokassa, mistä voi lähteä veneellä merelle.

Voiko sanoa, että Raahen kauneimpiin kuuluva ranta-alue alue on kasvamassa korkoa?

–Varmaan sitäkin se on.

Ilolinnahan kaavoitettiin hiljattain jollain tapaa yhdessä Pitkänkarin kanssa, mikä mahdollisti useiden huviloiden rakentamisen Pitkäänkariin?

–Siellä on voimassaoleva mannerrantojen osayleiskaava. Siinä Ilolinnanniemi on määritelty rakennuspaikaksi. Mutta mitään ratkaisua sen osalta ei ole tehty.

Miten Ilolinna on tuossa osayleiskaavassa määritelty?

–Se on iso rakennuspaikka, jossa on iso rakennusoikeus. Se on niin iso, että kysymys kuuluu, pitääkö sinne tehdä kunnallistekniikkaa? Jos alueelle tehdään asemakaava, niin silloin sinne tehdään myös kunnallistekniikka.

Vesa Joensuu
Rakennukset sammaloituvat ja homehtuvat vuosi vuodelta.

Rakennukset sammaloituvat ja homehtuvat vuosi vuodelta.

Partiolaiset olisivat halunneet paikan käyttöönsä. Miksi se ei onnistu? Nythän haaskaantuu käyttämättömänä kaunis luonnontilassa oleva paikka, jossa voisi telttailla?

–Partiolaisilla ei ole asiaa alueelle. Ei ainakaan rakennusten käyttöä voi osoittaa, ne ovat niin huonossa kunnossa, ja niissä on hometta. Telttaillahan alueella periaatteessa voi.

Eli Ilolinnanniemi odottaa otollista aikaa?

–Niin voi sanoa.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Tässä olisi oiva paikka caravanalueelle. Olisi turisteilla lyhyt matka keskustaan ja virkistyspalveluihin.
    Tuohon kahvila/respa ja minigolf, joita voisi myös raahelaiset itse käyttää!

  • Arto Repola

    Tuolla tuli oltua parina kesänä 80-luvulla kesäleirillä. Tuolta on paljon lämpimiä muistoja. On tuolla tullut käytyä muutaman kesän ajan katsomassa miltä paikat näyttävät nykyään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: