Vappu Kallio

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörikoulutus vietti maanantaina vaatimattomia avajaisia kahvikupposten ja voileipien kera. Raahen ammattiopistolle oli saapunut noin 50 insinööriopinnot aloittavaa opiskelijaa.

–Te olette erittäin odotettuja ja toivottuja vieraita. Teistä alkaa uusi aikakausi meidän korkeakouluopinnoissa, sanoi tilaisuutta puheellaan juhlistanut Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala.

Hänestä ammattikorkeakouluopetuksen saaminen oli Raahen vuoden 2017 positiivisin asia.

Nurkkalasta seula opetukseen oli aika tiukka.

–Voitte onnitella itseänne opiskelupaikasta, hän sanoi.

VESA JOENSUU
Kaupunginjohtaja Ari Nurkkalan mielestä tieto ammattikorkeakouluopetuksen alkamisesta Raahessa oli vuoden 2017 positiivisin asia.

Kaupunginjohtaja Ari Nurkkalan mielestä tieto ammattikorkeakouluopetuksen alkamisesta Raahessa oli vuoden 2017 positiivisin asia.

Monimuotokoulutus on houkutellut opiskelijoiksi useita työssäkäyviä aikuisia. Joukossa ovat muun muassa Raahepoliksen toimitusjohtaja Kari Malkamäki ja Alten Finlandin sähköautomaatioinsinööri Hannu Mäyrä.

Hannu Mäyrä kertoi hakeneensa koulutukseen, koska koulutustarjonta osui hyvään saumaan. Perheen lapset ovat kouluiässä, ja opinnot voi suorittaa iltaisin työn ohessa. Reilut 15 vuotta sähköautomaation parissa, omat rakennusprojektit ja perheen tuki saivat hänet hakemaan uutta ammattitaitoa. Parasta koulutuksessa on hänestä se, että se annetaan monimuotoisena.

–Ala kiinnostaa, mutta en olisi lähtenyt opiskelemaan sitä, ellei se olisi tämäntyyppistä koulutusta. Siihen ei olisi ollut mahdollisuuksia.

–Monimuoto-opiskelu mahdollistaa opiskelun kotona. Miksi pitää viedä opetus muualle kauas Raahesta? Tämä on tulevaisuuden tapa opiskella, arvioi Mäyrä.

VESA JOENSUU
Kuntayhtymäjohtaja Jaana Ritolan mukaan insinöörikoulutuksessa olevista puolet on Raahesta, puolet muualta. 47 pääsi mukaan pääsykokeiden kautta ja 3 opiskelee avoimen korkeakoulun kautta.

Kuntayhtymäjohtaja Jaana Ritolan mukaan insinöörikoulutuksessa olevista puolet on Raahesta, puolet muualta. 47 pääsi mukaan pääsykokeiden kautta ja 3 opiskelee avoimen korkeakoulun kautta.

Oulun seudun ammattikorkeakoulu lopetti insinöörikoulutuksen Raahessa vaiheittain tällä vuosikymmenellä. Kauppakamarin ja ammattiopiston yhteisponnisteluna uusi yhteistyökumppani Raahessa annettavaan korkeakouluopetukseen löytyi Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Ajatus kahden köyhän voimavarojen yhdistämisestä yhden rikkaan naapurissa nauratti Raahen koulutuskuntayhtymän johtajaa Jaana Ritolaa. Hänestä kyse on siitä, että Raahen ja Kajaanin tarpeet ovat kohdanneet.

–Olemme ketteriä ja meillä on samanlaiset toimintaperiaatteet, arvioi Ritola.

Ritola katsoo, että rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörikoulutus on iso avaus Koulutuskeskus Brahelle, mutta sen oheen halutaan Raaheen lisää uusia koulutuspolkuja. Yhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa on jo nyt toteutettu Lybeckerin opiston peliopetuksessa.

Ritolan mukaan Raahessa toivotaan, että Kajaanin kanssa voitaisiin aloittaa Raahessa jatkossa muutakin ammattikorkeakouluopetusta. Nyt kartoitetaan elinkeinoelämän tarpeita ja muun muassa konepuolen insinöörikoulutuksen järjestämismahdollisuuksia.

Insinöörikoulutuksen aloittavien ikähaarukka on laaja. Joukossa on paitsi vastavalmistuneita, myös vanhoja konkareita, joilla saattaa olla kolmenkin vuosikymmenen kokemus takanaan. Ritolasta on loistava asia, että ryhmä on monialainen.

Nyt rakennusalan insinööriopintonsa aloittavien opiskelijoiden tulevaisuuden näkymät ovat hyvät.

–Seutukunnassa on suuri osaajien tarve. Työllistymismahdollisuudet ovat hyvät. Kauppakamarin ennakkoselvityksen mukaan täällä on kysyntää yli sadalle rakennusinsinöörille tai mestarille. Luvussa ei ole mukana Fennovoiman työvoiman tarve. Alalta eläköityy paljon väkeä, Ritola sanoi.

Rakennusalalla on arvosteltu sitä, että työmaan esimiehistä on pulaa, eikä heitä enää kouluteta Suomessa niin kuin pitäisi. Ritola myöntää tilanteen. Hänen mukaansa Raahesta alkavasta koulutuksesta saadaan lievitystä myös työmaiden kymppipulaan.


Kommentit (2)

  • Vedonlyöntiä

    Veikkaukseni on 25 pääsee loppuun, arvioni perustuu moneen lähteeseen ja omaan kokemukseen. Kova koulutus iltahommina, mutta paljon näyttää olevan motivoituneita tyyppejä. Hyvä kun otettiin sisään noin paljon, niin mahdollisuus päästä yksi luokallinen läpi. Hienoa!

  • Nimetön

    Vain vajaa 15 käy loppuun, valitettavasti. Arvio perustuu 40 vuoden opetuskokemukseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: