Kaaos ravistelee ja puhuttelee

Vaan eipä hätää, sillä kolmen naisen ystävyyden ja ronskin huumorin avulla ylitetään pahimmatkin hetteiköt.

Sari Jaatinen
Kaaos ravistelee ja puhuttelee

Kolme sekavaa elämäntarinaa joista ei hermoromahdus ole kaukana ja joihin katsoja kokee samaistumisen hetkiä. Kaaos Raahen Teatterissa 15.11 - 9.12.

Tuulikki Nousiainen

Varoituksen sana heti alkajaisiksi. Raahen Teatterin esitys ei päästä katsojaansa helpolla.

Mika Myllyahon kirjoittama tragikomedia Kaaos sukeltaa ja samalla sukelluttaa vakaviin ja ajankohtaisiin ilmiöihin, kuten loppuunpalamiseen, työpaikan menettämisen pelkoon ja parisuhteen hajoamiseen - ja tämä on vasta alkua.

Sofia on hailakanbeige itkusilmäinen opettaja, jonka koulua ollaan lakkauttamassa. Viileä ja kaikkitietävä Julia on psykoterapeutti, joka hairahtuu rakastumaan potilaaseensa. Hössöttävä ja tunteella elävä Emmi on toimittaja, jonka perhekuviot hajoavat kesken kaiken. Samassa rytäkässä pettää myös itsehillintä.

Päärooliensa lisäksi nämä kolme naista muuntautuvat moniksi sivuhahmoiksi. Näyttämöllä nähdään vallanhimoinen rehtori, törkeästi käyttäytyvä kahvilan asiakas, homeista kotia korjaava Sofian aviomies, vieraita miehiä vokotteleva blondi, hänen pauloihinsa lankeava Emmin aviomies, pilleritokkurassa toljottava lääkäri, lipevä tuomari, hömelöt psykoterapeutin asiakkaat...

Nämä kaikki sivuhahmot ovat kuin karikatyyrejä todellisesta elämästä. Katsoja voi vain ihmetellä näyttelijöiden suorituskykyä ja muuntautumisen taitoa.

Näyttämön takana rooliasujen vaihdossa täytyy olla vähintäänkin yhtä vikkelät otteet kuin formulavarikon renkaanvaihtajilla: niin sukkelasti muuttuvat pääroolin esittäjät sivurooleihin ja jälleen takaisin.

Mustanpuhuva ja pelkistetty lavastus antaa aluksi karun ja kolkon vaikutelman. Mutta kun tapahtumien vyörytys alkaa, niin ei siinä katsojalle jäisikään aikaa minkään kaappikellon tai verhopitsin tarkasteluun.

Kiihkeätempoinen ja tunnelatauksia ryöppyävä Kaaos oli rohkea valinta, ohjaaja Sari Jaatinen myöntää. Valinta ei kuitenkaan epäilyttänyt hetkeäkään.

–Näytelmä vaatii esittäjiltään erittäin paljon, mutta tiedän että he pystyvät siihen.

Näyttelijöiden valinnat olivat ohjaajalle kuin "mansikoiden poimimista".

–Tiesin täsmälleen, ketkä näihin rooleihin sopivat parhaiten, koska olen ohjannut näitä kolmea naista aikaisemminkin. Oli luksusta päästä valitsemaan juuri oikeat esittäjät.

Näytelmän kirjoittaja Mika Myllyaho, joka toimii nykyisin Kansallisteatterin pääjohtajana, saa ohjaajalta kiitosta.

–Käsikirjoitus valmistui vuonna 2008, mutta se on erittäin ajankohtainen edelleenkin. Täytyy ihmetellä sitä selvänäköisyyttä ja tarkkuutta, jolla kirjoittaja käsittelee naisen sielunelämää. Myönnetään, että olen ohjatessani monet kerrat tarkistanut kirjoittajan etunimen: onko se todellakin Mika eikä esimerkiksi Minna.

Lainaus Sarin ja työryhmän kirjoittamasta käsiohjelmasta kiteyttää hyvin näytelmän sisällön: "Mika Myllyahon tarkkanäköinen näytelmä kolmen nykynaisen kaaokseen luisuvasta elämästä antaa mahdollisuuden peilata omaa elämäänsä Emmin, Julian ja Sofian räpistelyä vastaan.

Vaikka ystävät ja sisaret tempovat rajusti toisiaankin vasten, ei ystävyyden lanka katkea, vaikka hetkeksi pudotaan, sanotaan pahasti päin naamaa ja käännetään selkä. On hajottava, että voi tulla ehjäksi. Poltettava vanha maan tasalle, että voi rakentaa uutta."

Ohjaus ja lavastussuunnittelu Sari Jaatinen.

Lavastuksen toteutus Topi Ilvesluoto. Valot ja ääni Jussi Kononen. Puvustus ja tarpeisto Riikka Kononen ja Kati Kastelli. Kuiskaaja Janika Kurkinen.

Rooleissa: Anne Kallio-Oinas: Emmi, rehtori, Markus, pelokas mies, operaattori.

Mari Helaakoski: Sofia, kiihkeä mies, nainen laivalla, päätoimittaja, päiväkodin täti, tuomari, tasapainoinen ihminen, masentunut ihminen.

Päivi Rautio: Julia, kahvilantyttö, Leo, aivotutkija, lääkäri, päiväkodin täti, Tytti.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: