Kaikki oppii lukemaan!

Kristiina Tuikkala

Pitkän linjan erityisopettaja, ylä- ja alakoulussa työskennellyt Eeva-Liisa Tanskala rohkaisee ekaluokkalaisiaan koulutielle saattelevia vanhempia todeten kaikkien oppivan ennemmin tai myöhemmin lukemaan.

Tanskalan mukaan jo varhaiskasvatuksessa on voitu saada viitteitä lukemisvaikeuksista, mutta viimeistään ekaluokkalaisten testaus tuo esiin tuen tarpeen.

Erityisopettaja kannustaa vanhempia kuuntelemaan herkällä korvalla varhaiskasvatuksen ja opetuksen viestejä. Voi olla, että lapsi ei ole vielä koulukypsä ja hänen kannaltaan olisi parasta siirtää koulun aloitusta.

–Eskari ja 1-2-luokat ovat tärkeimmät, silloin luodaan oppimisen pohja.

Tuolloin hankitaan kirjoittamisen ja lukemisen taidot.

Tanskala toteaa myös, ettei vanhempien kannata säikähtää, vaikka koululta ehdotetaankin testejä.

–Lukivaikeus on ominaisuus, jolla ei ole mitään tekemistä älykkyyden kanssa.

Lasten tuen tarve selvitetään monipuolisesti alkaen erityisopettajan tekemillä harjoitteilla. Mikäli hänen laatimansa tukitoimet eivät riitä, haetaan lisätietoa opiskelun tueksi psykologilta. Sitä ennen on saatu kenties yksilöllistä ohjausta ja sitoutettu myös vanhemmat lukemisharjoituksiin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: