Vappu Kallio

Monet kasvisruokailijat ovat vuosia syöneet kalaa saadakseen elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.

Vegaaniliiton ravitsemusterapeutin Lotta Pelkosen mukaan kala ei ole kuitenkaan ihmiselle välttämätön. Ilmankin pärjää.

- Kala sisältää EPA- ja DHA-rasvahappoja, mutta keho valmistaa näitä itse.

Kasvisruokailijan on kuitenkin syytä varmistaa saavansa hyviä rasvahappoja. Kuvitelma, että pähkinöiden ja siemenien syönti riittää, on ravitsemusterapeutin mukaan väärä.

Ruuasta pitäisi saada kahta välttämätöntä rasvahappoa, joita elimistö ei pysty valmistamaan: linolihappoa eli omega6:a ja alfalinoleenihappoa eli omega3:a.

Hyviä omega3-lähteitä ovat rypsi- ja rapsiöljy, pellava- ja hamppuöljy, saksanpähkinäöljy ja camelinaöljy, jota valmistetaan ruistankiosta. Sen sijaan oliiviöljyssä ei ole ollenkaan omega3-öljyä. 2 ruokalusikallista öljyä päivässä riittää.

Öljyt ovat välttämättömiä muun muassa ihon hyvinvoinnille. Ellei ruokavalio sisällä hyviä rasvoja, iho kuivuu ja hilseilee. Öljyillä on osuutensa terveydelle tärkeissä prosesseissa.

Monet kuittaavat hyvän rasvan saannin syömällä kalaöljyjä. Lääkäriyhdistys Duodecimin sivuilla kerrotaan, että kalaöljyt eivät vähennä haitallisen LDL-kolesterolin määrää veressä, vaan suuret annokset voivat jopa lisätä sitä. Toisaalta kalaöljyn nauttiminen vähentää verihiutaleiden liimautuvuutta, veren rasva-arvoja ja verenpainetta.

”Jos käytetään n-3-rasvahappoja sisältävää kasviöljyä, kuten rypsiöljyä, ei kalaa tarvitse käyttää ensisijaisesti n-3-rasvahappojen takia, vaan pikemminkin D-vitamiinin tarpeen tyydyttämiseksi”, on myös Duodecimin kanta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: