Kalastusvalvonta tiukentuu Siikajoella

Syksyn kuuma kalasesonki saattaa tuoda vesille luvattomia kalastajia.

Toni Länkinen
Kalastusvalvonta tiukentuu Siikajoella

Osakaskuntaan kuuluvat Heikki Eskola ja Matti Toppila muistuttavat, että Siikajoella osataan kalastaa oikein, eli valvonnan lisääminen ei johdu siitä.

Toni Länkinen

Kalastuksen valvontaa lisätään syksyn aikana muun muassa Siikajoella. Siikajoen osakaskunnan sihteeri Matti Toppila ja hoitokunnan jäsen Heikki Eskola kertovat kalastajien tiedostavan, missä ja mitä saa kalastaa, mutta siitä huolimatta valvontaa on tehostettava.

–Kalastus on ollut täällä hyvin hallinnassa, siitä kiitos pyytäjille. Tällä hetkellä ely-keskus kuitenkin painostaa osakaskuntaa valvomaan. Sieltä tämä on lähtenyt liikkeelle, Eskola mainitsee.

Kalastuslain mukaan kalastuksen valvontaa suorittavat kalastuksenvalvojat, poliisi, kalastusviranomaiset, rajavartiolaitos ja Metsähallituksen erävalvojat ja tulli.

Kalastuksenvalvojaksi hyväksytään se, joka suorittanut hyväksytysti kalastuksenvalvojan kokeen, on oikeustoimikelpoinen ja tunnetaan rehelliseksi ja luotettavaksi ja sopii henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään.

Siikajoella valvontaa suorittaa Siikajoen osakaskunta sekä Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto.

Liiton toiminnanjohtaja Tapio Kangas kertoo, että normaalisti valvontaa on eniten lämpiminä kesäkuukausina, jolloin kalastetaan paljon.

–Sitten ovat nämä erityiskohteet ja -ajat, kuten vaikka Siikajoella nahkiaisen pyynti ja siikasesonki, joka alkaa lokakuulla. Kalastajat tietävät milloin missäkin kala on liikkeellä, joten näin syksyllä sesongin kuumetessa lisätään valvontaa, Kangas mainitsee.

Toni Länkinen
Heikki Eskola on itse kaupallinen kalastaja, mutta hän suorittaa myös valvontaa.

Heikki Eskola on itse kaupallinen kalastaja, mutta hän suorittaa myös valvontaa.

Siikajoen osakaskunnan päätäntävalta pieneni, kun kalastuslaki muuttui viime vuoden alussa.

–Suurin muutos oli se, että ely-keskukselle tuli enemmän päätäntävaltaa. Ne voivat antaa kalastusluvan kenelle vain. Ennen osakaskunta päätti niistä asioista, Eskola ja Toppila arvioivat.

Uusi laki toi paljon muitakin muutoksia, kuten sen, että kalanpyydykset pitää kalastusasetuksen mukaan merkitä lipuilla, jotta vesillä liikkujat voivat havaita pyydyksiä.

Samoin pyydyksissä pitää olla omistajan yhteystiedot. Jos ei ole, katsotaan se automaattisesti salakalastukseksi.

Valvoja myös opastaa kalastajia ja voi vain huomauttaa ennen sanktiointia. Se on toiminnan yksi vaikutin.

–Kyllä ihmiset varmaankin muistavat sen ihan hyvin. Mutta toisaalta ne, jotka ovat valveutuneita, ovat valveutuneita. Sitten on se muu porukka. Valvonnan tehostaminen antaa käsitystä siihen, miten paljon luvatonta kalastusta on.

–Muualta olen kuullut, että pahimmillaan siellä käydään kissa ja hiiri -leikkiä. Suurin osa kalastajista kuitenkin ottaa selvää omista oikeuksistaan, ja he haluavat ostaa luvan, Kangas kertoo.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Hyvä! Merelle kans tiukka seula! Tarttis järjestää koko lokakuun mittanen tehovalvonta koko perämeren alueella ja joki varsissa.Luvaton/laiton kalastus rehottaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: