Kaupungin ensi vuoden toiveiden lista on pitkä ja kallis

Saloisten monitoimitalo, Pattasten päiväkoti ja Kasitien muutokset suurimmissa rooleissa Raahen ensi vuoden investointiohjelmassa.

Vesa Joensuu
Kaupungin ensi vuoden toiveiden lista on pitkä ja kallis

Saloisten koulu on tullut tiensä päähän. Monitoimitaloa ryhdytään rakentamaan ensi vuonna lähes 4 miljoonalla eurolla. Rakennus aiotaan tilata urakoijalta KVR-urakkana, joka sisältää suunnittelun.

Vappu Kallio

Rakennetun ympäristön lautakunnalla on aikaa käsitellä Raahen kaupungin ensi vuoden investointiohjelmaa tämän kuun ajan. Sitten se menee hallitukseen ja valtuustoon.

–Tämä on tosi haastava tilanne, koska toivelista on iso: loppusumma lähes 18 miljoonaa euroa. Pystytäänkö kaikkea toteuttamaan, ja miten ne rahoitetaan, pohtii Raahen kaupungin tekninen johtaja Pasi Alatalo.

Alatalon mukaan Kasitien muutokset, Tokolanperän teollisuusalue ja asutusalueiden rakentaminen ovat esimerkkejä hankkeista, jotka sitovat rahoja ja joista ei voi peräytyä.

–Kylmälahdenranta on rakennettu täyteen, ja Pyhtilässä on puolet rakennettu, tietää Alatalo.

Saloisten monitoimitalo on investointiohjelman ykköshanke. Sitä ryhdytään rakentamaan ensi vuonna. 11,6 miljoonan euron kustannuksista 3,9 miljoonaa euroa ajoittuisi ensi vuoteen. Alatalon mukaan Saloisten koulu rakennetaan KVR-urakkana, joka sisältää suunnittelun.

Vihannin monitoimitalon rakentaminen alkaisi vuonna 2019. Siihen sijoitettaisiin 15,1 miljoonaa euroa, mistä puolet kuluisi vuonna 2019 ja puolet vuonna 2020.

Päiväkodeissa Raahea odottavat lähes 6,8 miljoonan euron investoinnit lähivuosina. Ensimmäisenä rakennusvuoron tulee Pattasten päiväkoti. Kulujen arvioidaan nousevat yli 3,5 miljoonaan euroon, mistä vajaa puolet ensi vuoteen.

Kirkkokadun päiväkodin peruskorjaustyöt alkaisivat vuonna 2019, mutta painottuvat vuoteen 2020. Kustannukset ovat arviolta 1,5 miljoonaa euroa. Satulehdon päiväkodin laajennus tiloiltaan 5-ryhmäiseksi ajoittuisi vuosiin 2019 ja 2020. Saloisten päiväkoti saa uudet tilat Saloisten monitoimitalosta.

Kaupunki varautuu sijoittamaan ensi vuonna 1,7 miljoonaa euroa Kasitien muutoksiin, joihin lukeutuu Mettalanmäen kiertoliittymän lisäksi melueste.

Yli puoli miljoonaa euroa rahaa varataan Malmitien alikulkuun Oravantien risteyksessä ja Palokunnankadun peruskorjaukseen.

Tiestön suurimmat kulut koituvat Pyhtilänkankaan alueen rakentamisesta.

Möykkyisen Kaupunginlahdenkadun varrella olevien kerrostalojen asukkaat saavat ilouutisen. Raahe sijoittaa Seminaarinkatuna palvelleen tien muutostöihin ensi vuonna 300000 euroa.

Jokelankylälle moneen kertaan rummutettu pyörätie on nostettu investointilistalle, mutta tietöitä on odotettavissa vasta vuonna 2019. Sama koskee Olkijoen pyörätietä ja Malmitien pyörätietä, joka tehdään Kastellintien ja Koskenkorvantien välille.

Keskustassa Rantakatua korjataan eteläosastaan Fellmanin ja Mettalankadun välillä. Pätkä maksaa 220000 euroa.

–Katurakentaminen ei ole halpaa, painottaa Alatalo.

Fellmania korjataan Kirkkokadun ja Rantakadun välillä. Brahenkadun, Kirkkokadun, Reiponkadun ja Ämmänkadun tienoilla on odotettavissa tietöitä. Vanhan kaupungin katuja on korjattu Alatalon mukaan 15 vuoden ajan vuosi vuoden perään.

Vesa Joensuu
Vaaralliseksi koettua latuputkea laajennetaan Ollinkalliontiellä latukonetta varten.

Vaaralliseksi koettua latuputkea laajennetaan Ollinkalliontiellä latukonetta varten.

Urheilukohteissa jäähalliin hankitaan kulunvalvontajärjestelmä valvontakameroineen ja Koivuluotoon tulostaulu, tilat televisioinneille ja parannuksia katsomoon. Jäähallin suihkut ja pukukopit uusitaan.

Raaheen on aikomus hankkia uusi latukone. Sen arvioidaan maksavan 160000 euroa. Saman verran kuluu rahaa Ollinkalliontien hiihtoalikulun suurentamiseen entistä suurempaa latukonetta varten.

Heittolajien harrastajat saavat harjoituskentän Saloisten urheilukentälle menetettyään paikkansa Koivuluodossa jalkapallohallille.

Pikkulahdelle tehdään liikunta-alue muun muassa kahvakuulailijoita ja joogaajia varten 20000 eurolla.

Raahen kaupungin investointiohjelma ensi vuodelle

loppusumma on noin 18,4 miljoonaa euroa

käsitellään rakennetun ympäristön lautakunnassa tiistai-iltana

suurin investointi: Antinkankaan koulukeskuksen loppuun rakentaminen, 4 miljoonaa euroa; keskus valmistuu ensi vuoden elokuussa

sisältää paljon pieniä investointeja; muun muassa vaaralliseksi koettua latuputkea laajennetaan Ollinkalliontiellä entistä suurempaa latukonetta varten


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Laaksokujaa ei tulla päällystämään kokonaan uudelleen koska siitä tulee pyörätie. Tämä selvitetty koska Palonkylässä tien kunto huono ja pyydetty asfaltointia. Se aika milloin pyörätieksi muuttuu, riippuu kaavasta ja se ei ihan vuodenkaan päästä ole. Laaksokuja olisi ollut syytä päällystää uudelleen koska samalla tiellä kulkee niin autot kuin pyöräilijät työ- ja koulumatkalla Palonkyläläiset joutuvat tyytymään paikkaukseen joka todella huonosti hoidettu ja ei se oikein ole että yhden kaavan vuoksi saadaan väistellä jaa pelätä milloin vahinko sattuu.
  Myös Ahtimuksentie kuoppainen ja paikkausta sielläkin tehty mutta eihän ne kestäneet kuin viikon ja suuret kolot taas olemassa.
  Ilkeästi ajatellen voisi jokaisen kupan kohdalle laittaa tikun ja silloin huomataan että kumpikaan tie ei ole kelvollinen liikenteelle, niin paljon on reikiä ym.
  Asiasta on siis keskusteltu ja katsauskin on tehty mutta korjaus ei auttanut ja poistanut ongelmaa kuin hetkeksi.

 • Nimetön

  Koskas se Laaksokuja Palonkylässä saa uuden päällysteen??Tämä suoran pätkä on niin moneen kertaan mies ja ämpäri/lapio systeemillä korjattu,että alkaisi olla jo aika korjata kunnolla.Samaten Ahtimuksentielle kunnolliset korjaukset,eikä ämpäriremppoja, jotka nyt ei kauaa kestä.Käykää katsomassa…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: