Kaupunginvaltuusto myi Ukonmäen Attendolle pitkän keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen

Vesa Joensuu
Kaupunginvaltuusto myi Ukonmäen Attendolle pitkän keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen

Raahen valtuusto teki Palvelukeskus Ukonmäestä ehdolliset kaupat.

Mikko Määttä

Ennen kuin Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna-Leena Mattila (kesk) pääsi kopauttamaan nuijaa päätöksen hyväksymisen merkiksi, valtuutetut keskustelivat pitkään Palvelukeskus Ukonmäen myynnistä Attendolle.

Asiasta äänestettiin kahteen kertaan. Ensimmäisen kerran äänestettiin asian palauttamisesta takaisin hallituksen käsittelyyn. Toisen kerran äänestettiin myynnin hylkäämisestä. Molemmat aloitteet äänestyksistä tulivat Viljo Lehmuskedolta (vas). Molemmat kaatuivat samoin lukemin 14–28.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymästä valtuutettujen kysymyksiin olivat vastaamassa kuntayhtymän johtaja Hannu Kallunki ja hoidon ja hoivan palvelujen tulosalueen johtaja Mervi Koski.

Yhteensä kauppahinta on 1,8 miljoonaa, johon lisätään rakennusten purkamisesta kaupungille aiheutuvat kustannukset.

Kallunki sanoi, että Ukonmäen tilat eivät täytä tämänhetkisiä vaatimuksia. Rakennuksessa ei ole riittävästi omilla saniteettitiloilla varustettuja yhden hengen huoneita. Tavoite on, että Vihannissa olisi jatkossakin sellaiset tilat, joissa voitaisiin jatkaa palvelukotitoimintaa.

Ukonmäki on saanut aikanaan valtionosuuden Oulun lääninhallitukselta ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta investointiavustusta. Lisäksi ARA myönsi palvelukeskukselle aikanaan korkotukilainaa. Yhteensä nämä tekevät noin 1,3 miljoonaa euroa.

Kauppakirjan teon aikana oli epäselvää, pitääkö kaupungin palauttaa avustuksia, kun rakennukset myydään yksityiselle yritykselle. Asiaa on tiedusteltu Aralta, mutta vastausta ei ole vielä tullut.

Tästä syystä kaupunginhallituksen esityksen mukaan kauppa hyväksytään ehdollisena, kunnes on tiedossa aiheutuuko Ukonmäen rakennuksiin kohdistuvista erityisrajoituksista taloudellisesti merkittäviä takaisinmaksuseuraamuksia.

Ennen ensimmäistä haastattelua kaupunginhallitus halusi pitää lyhyen tuumaustauon. Sen jälkeen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala avasi merkittävä-sanan sisältöä valtuutetuilla. Hän totesi, että merkittävä maksuseuraamus voisi olla 20 000 euroa tai enemmän.

Keskustan Pasi Parkkila sanoi, että Attendo ottaa kauppahinnan takaisin asiakasmaksuissa.

Hän piti myyntiä oikeana päätöksenä, koska sen varaan ei voi laskea, että Vihantiin olisi myöhemmin varaa rakentaa palvelukoti.

–Näen, että tämä on tässä vaiheessa ainoa oikea ratkaisu.

Parkkila arvosteli ensimmäisenä valtuutettuna myynnistä tiedottamista.

–Tilanne ei ole koskaan niin paha, ettei sitä huonolla tiedottamisella voisi pahentaa, Parkkila sanoi.

–Kuntalaiset ymmärtävät vaikeatkin asiat, kun niistä avoimesti tiedottaa.

Jari Törmikoski (kesk) sanoi, että vanhainkodissa asuvien omaiset ovat soitelleet ja kyselleet myyntiaikeista.

Tiedottamisen lisäksi esitystä arvosteltiin liian vähäisistä tiedoista ja kiireellä tehdyksi.

–Koskaan tällaista päätöstä ei ole näin heppoisin tiedoin tuotu, Tarja Ollanketo (vas) sanoi.

Lehmusketo ja Asser Siuvatti (vas) jättivät valtuuston päätöksestä eriävän mielipiteen. Niilo Ojala (vas) teki ponsiehdotuksen, että päätökseen merkitään, että merkittävä taloudellinen takaisinmaksuseuraamus on 20 000 euroa tai enemmän. Tähän kaikki myöntyivät.

Palvelukeskus Ukonmäki

Raahe myi rakennukset Attendolle 1,8 miljoonalla.

Hintaan lisätään rakennuksen purkukustannukset.

Rakennuksen tontti on vuokrattu Attendolle kolmeksi vuodeksi.

Attendo purkaa rakennuksen kolmen vuoden kuluessa.

Attendolla on tarkoitus rakentaa uusi palvelukoti Vihannin keskustaan kunnantalon naapuriin.


Kommentit (1)

  • Realisti Raahesta

    Oletteko jo suunnitelleet myyvänne Raahen sairaalan jollekin Maija Mehiläiselle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: