Kiinteistöjen verotus kiristyy Siikajoella piirun verran

Siikajoki kiristää kiinteistöverotusta niin vakituisten, loma-asuntojen kuin maatila-rakennustenkin osalta.

Vesa Joensuu
Kiinteistöjen verotus kiristyy Siikajoella piirun verran

Vaikka kiinteistöveroja korotettiin, siikajokiset viljelijät saivat valtuuston kädenojennuksena noin 23 000 euroa pienemmät verot kuin kunnanhallitus oli esittänyt.

Vappu Kallio

Siikajoen valtuuston kokous venyi torstai-iltana pitkäksi, ja sen aikana äänestettiin useita kertoja.

Vaikka varsinainen tuloveroprosentti saatiinkin hyväksyttyä nykyisen suuruisena 22 prosentissa äänestyksittä, kiinteistöverosta äänestettiin, eikä kunnanhallituksessa lokakuun puolivälissä tehty päätös prosenteista pitänyt kaikilta osin.

Keskustalaiset olivat käyneet ryhmässään keskustelun, jonka seurauksena ryhmä esitti maatalousyrittäjiä rasittavan yleisen kiinteistöveron noston leikkaamista 0,05 prosenttiyksiköllä.

Kunnanhallitus oli päättänyt esittää valtuustolle, että yleistä kiinteistöveroa nostetaan nykyisestä 1,00 prosentista 1,10 prosenttiin. Keskustalaisten esitys oli 1,05 prosenttia.

Kunnanhallituksen esitys jäi valtuustossa vähemmistöön äänin 5–22. Sitä kannattivat vasemmistoliittolaiset ja demarit. Pienemmän prosentin kannalla olivat keskustalaisten, perussuomalaisten ja kokoomuslaisten valtuutetut.

Päätös merkitsee siikajokisille maatilallisille yhteensä noin 23 000 euroa pienempiä veroja kuin kunnanhallituksen esitys.

Vakituisten asuinrakennusten kiinteistövero nousee puolesta prosentista 0,55 prosenttiin. Muista asuinrakennuksista, kuten loma-asunnoista, kiinteistöveroa peritään 2 kertaa enemmän, 1,10 prosenttia. Niiden verotus kiristyy 0,10 prosenttiyksikköä. Yleishyödyllisistä rakennuksista ei peritä veroa.

Rakentamatonta rakennuspaikkaa rokotetaan edelleen 3 prosentin verolla, samoin kuin tuulivoimaloita. Siikajoen tuulivoimapuistojen tuulivoimaloista kaikki tulevat 3 prosentin verotuksen piiriin.

Kiinteistöveroja korottamalla lasketaan saatavan 86 000 euroa lisää tuloja Siikajoen kunnalle.

.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: