Kolumni: Netistä valmistuneet

Vesa Joensuu
Kolumni: Netistä valmistuneet
Inga Nuojua

Ruukin luomu- ja lähiruokamarkkinoilla ja puutarhamessuilla on laadukkaan materiaalisen tarjonnan lisäksi pyritty tarjoamaan vuosittain vaihtuvien teemojen puitteissa myös asiatietoa.

Olen ollut apuna tarvittavien asiantuntijoiden etsinnässä. Ei ole ollut helppo homma. Kuinka joku pystyy palkkaamaan työntekijän, kun itselläni parin tunnin luennonpitäjän hankinta tuottaa ongelmia.

Nykypäivän tietotulvasta löytyy helposti sopivalta tuntuvia ehdokkaita, mutta tuntemattomista on vaikea valita. Onneksi tuttavat ja puskaradio auttavat seulonnassa.

Sitten ryhdytään neuvotteluihin ehdokkaiksi valikoituneiden kanssa. Sopiiko ajankohta? Mikä hinta? Mitä hinta sisältää? Osalla pyynnöt ovat huikeita, mutta tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Varattoman kyläyhdistyksen ei ole edes mahdollista maksaa. Osa ehdokkaista on liikkeellä pyyteettömämmin mielin asiasisältö edellä. Heidän kanssaan pystyy jatkamaan neuvotteluja.

Vaan miten seuloa joukosta oikeasti osaava? Ennen ihmisen koulutustausta määritteli aika hyvin hänen osaamisensa tason. Enää ei ole yhtä helppoa.

Suomalaiseen kasvatukseen viime vuosikymmeninä liitetty itsetunnonkohottamiskampanja näyttää purreen: asiantuntijaksi voi nykyään määritellä itse itsensä. Kunnon pohjakoulutuksen arvostus ei ole entisensä. Riittää kurssi sieltä, toinen täältä ja ahkera netissä oleilu.

Jos vielä omistaa vakuuttavan olemuksen, televisioonkin voidaan kutsua keskusteluohjelmaan. Sen jälkeen somemaailmassa saavuttaa ison joukon hehkuttaman aseman "asiantuntijana". Näitä "netistä valmistuneita" on tarjolla kirjava joukko kuka milläkin ansioilla, osa aivan käsittämättömillä meriiteillä.

Toisaalta irrallisista asioista innostuneet voivat olla erinomaisia herättelijöitä, mutta näillä eväillä rahastaminen tuntuu moraalittomalta, koska harva asia on yksiulotteinen.

Useimpien kohdalla tarvitaan hyötyjen ja haittojen puntarointia. Siihen tarvitaan vankka pohjatieto, jota vasten voi erilaisia "totuuksia" peilata.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: